Capak: “Možda postoji i hrvatska mutacija”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u petak kako možda postoji i hrvatska mutacija koronavirusa.

“Osoba kod koje je nađen novi soj je bila testirana kod nas. To je jedna moguća mutacija koja može pripadati drugim vrstama sojeva. Ne znamo kojem, ja to nikako ne bih nazvao brazilskim sojem, možda je to i hrvatska varijanta, jer su zabilježene određene mutacije”, kazao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite, govoreći o pojavi novih sojeva u Hrvatskoj.

Dosad imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja koronavirusa, rekao je Capak, dodavši da je HZJZ uveo novi screening test, prema kojemu u protekla 24 sata od 17 testiranja ima 10 sumnji na nove slučajeve zaraze britanskim sojem koronavirusa.

“Mi ćemo se sa svim akterima dogovoriti oko toga koliko će tko testova na nove varijante napraviti. Imamo kapacitet da napravimo nekoliko desetaka tih testova”, dodao je Capak., a prenio N1.

Što se 14-dnevne incidencije na tiče, najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najnižu Istarska županija. “U Europskoj uniji Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju od Hrvatske imaju samo Finska i Danska”, rekao je Capak.

Po ukupnoj stopi smrtnosti nalazimo se na 19 mjestu od 27 zemalja Europske unije, dodao je Capak.

Ravnateljica Klike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić izjavila je kako EU planira uložiti više sredstava za PCR testove koji će moći prepoznati različite varijante, rekla je Markotić.

Upitan jesu li i novinari dio rizičnih skupina koje bi se trebale prije cijepiti protiv covida-19, Capak je rekao da novinari svakako spadaju u prioritetne skupine, ali ne na način kako to jesu starije osobe ili kronični bolesnici. “Imamo zahtjev od HND-a da se razmotri i da se novinare stavi među prioritete kad se završi ova druga faza cijepljenja”, rekao je Capak.

Capak je rekao i koliko novih doza kojeg cjepiva očekujemo. “Idući tjedan nam dolazi 23.400 Pfizera. Moderna će 25. poslati 16.000 doza. Od AstraZenece 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti nešto više od 700.000 doza. Kraj druge faze ne možemo predvidjeti, ali bit će novih informacija, počet će raditi platforma za cijepljenje. Tad ćemo biti sigurniji”, rekao je Capak.

O nestašici cjepiva puno se govorilo, a sve ovisi o dinamici pristizanja cjepiva, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš. “Moramo razmišljati o svim mogućnostima. Ako rusko cjepivo ne bude odobreno od strane EMA-e, možemo interventno uvesti cjepivo. Obratili smo se ruskim zdravstvenim vlastima, tražili smo dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve moguće za naše građane. Važna je sigurnost i učinkovitost cjepiva. Sve neprovjereno ne dolazi u obzir. Ali okrenuli smo se prema drugim situacijama. Sada je jasno koje su to opcije i koji je način da se cjepivo uveze”, rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je da su dosad otkrivena 372 slučaja pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima.

Bilo je govora i o tzv. covid-putovnicama.

“U Europi se smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. Mi ćemo se postaviti praktično, razgovarali smo s nadležnima. Još uvijek je prerano istrčavati toliko ispred, ali postoje kontakti s trećim državama koje su potencijalno dokazane kao tržišta za hrvatski turizam. Moramo turizam pokrenuti da bilježimo uspješnu sezonu, uspješniju od prošle”, rekao je Božinović.

Komentiraj