Capak: “Morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer ih nemamo dovoljno”

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare iznio je nove informacije o koronavirusu i epidemiološkim mjerama u Hrvatskoj.

Ranije je u priopćenju objavljeno da da su u posljednja 24 sata evidentirana 643 nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Na bolničkom je liječenju 1518 osoba, a 45 osoba je na respiratorima. Preminule su 32 osobe.

Stožer: Na gotovo pet tisuća testiranih imamo 643 novoobljelih, preminule 32 osobe

Tijek konferencije:

Primarijus Vera Katalinić Janković na početku je ponovila podatke Stožera iz priopćenja. Danas je 333. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Dodala je da su dvije preminule osobe imale po 28 godina, ali su imali teške autoimune i maligne bolesti.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da smo prije tjedan dana imali 715 novih od 5335 testiranja, 8.1. imali smo 1098 od 6742 testiranja. “U proteklom tjednu imali smo 3819 novih, a u ovom tjednu 3015 što je za 21.1. posto manje. 14-dnevna incidencija na 100 tisuća najvišu ima u Sisačko moslavačka županija 428 a najnižu Istarska 114.5. Hrvatska je u EU na 7. mjestu po incidenciji. Najvišu u Eu ima Portugal 1320 trenutno. Stopa smrtnosti na milijuna je 1147 i to nas stavlja na 20,. mjesto ljestvice EU”, rekao je Capak.

Što se tiče udjela pozitivnih testova u ukupnom testiranju smo na 19. mjestu s 12.3 posto.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić kazala je da jee cijeli stručni svijet zabrinut zbog pojave mutiranih sojeva virusa. Brže se širi, dokazala se i treća varijanta koja je krenula iz Brazila.

“Najprije se pojavila u UK u rujnu i već trećeg tjedna porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Sljedeća varijanta je iz Južne Afrike, i dakle, najnovije u Brazilu. Čini se da bi taj virus mogao izbjeći i dijelom na odgovor antijelima… Prremalo se još toga zna. Dosad se zna, odnosni čini se, da soj iz UK nije izazvao veći broj smrtnosti i teže bolesti, ali velikim pritiskom na zdravsteni sustav, osobito ako virus uđe u populaciji čiji se imuno sustav ne može boriti jer ima karcinome, definitivno se povisuje smrtnost… Svi znanstvenici su se složili da treba povećati sekvenciranje i praćenja pojave mutanata i biti jako oprezan”, rekla je.

Još je jednom poručila da moramo biti oprezni. “Zimsko razdoblje je, virusi se tako šire brzo. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne znamo koliko su se te varijante pojavile i u kojim dijelvima svijeta, koliko utječu na kliničku sliku, koliko može utjecati na smrtnost. Prvi rez. su bili ohrabrujući, ali treba i dalje pratiti kako će djelovati cjepiva”, kazala je.

“Izniman oprez je potreban, mjere distance, maske, sve ono što prakticiramo već gotovo godinu dana.. To smo razgovarali s europskim kolegama”, poručila je.

Božinović je govorio o mjerama: “Premijer je najavio sastanak oko mjera koji će biti u nedjelju, bit će članovi stožera, ministri, ja unaprijed ne mogu ništa reći ni najaviti jer bi to značilo da je taj sastanak samo nekakva formalnost, a to nije.”

Upitan što je s pojačanim mjerama u toplicama i skijalištima, koje su najavljene prije 11 dana, Božinović je rekao: “Znam da jedan ugostiteljsk objekt u jednim toplicama je kažnjen jer je radio a nije smio raditi, a pojačane kontrole se provode”.

Koliko je naplaćenih kazni za nenošenje kazni? Ministar Božinović je rekao: “99 kazni je naplaćeno od strane policije. Za državni inspektorat ne znam.”

Markotić je rekla da ne mora značiti da će neke mjere koje se provode u Njemačkoj, funkcionirati u Hrvatskoj.

Mislite li da ćemo se ikad riješiti korone? Markotić kaže: “Ako sam zvučala pesimistično sad ću pokušati zvučati optimistično. Zahvaljujući tehnologiji, znanju, već se u jednoj godini napravio ogroman uspjeh. Veliki dio znanja koji se prokupio dosad, će se iskoristiti u budućnosti. Nije to ništa novo, čovjek se naučio boriti s virusima i njegovim sojevima. Sve ovo što je urađeno i cjepiva koja su stigla daju optimizam da ćemo infekciju staviti pod kontrolu.

Na pitanje što je s cjepivom, mnogi lideri EU su se požalili na sporost distribucije, Markotić je rekla: “Prije nego kolega dopuni, treba uzeti u obzir, nije sve smao poltiika, mi smo već više puta rekli da smo zaštićeni kroz EU. Htjela bih istaknuti da sam radila u Imunološkom dugo, nije tako lako, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se proizvede velika količina. Provode se skupe i zahtjevne kontrole, one sve moraju biti uredne da bi se cjepivo pustilo na tržište. Ako se nešto ponavlja, onda treba dodatno vremena. Ne postoji proizvođač koji ima savršene sve serije i to može biti jedan od razloga zbog koga će isporuke možda kasniti. To je normalno i što se događa, ali tako imamo sigurno iskontrolirano cjepiva.”

Nadovezao se Krunoslav Capak: “Mi nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine pa se sad smanjuje. Mi ćemo uspjeti cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo dovoljno cjepiva Pfizerovog. Moderna je isto dala manju količinu i jučer nas je obavijestila da će kasniti s isporukom. Mi smo sada u situaciiji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja, nemamo dovoljno Pfizera za proširivanje populacije, već ga sad koristimo samo za docjepljivanje. Što se tiče Moderne, oni su obećali da nakon što kasne tjedna dana da će iza 1.2. isporučiti sve, nešto više od 11 tisuća doza. Imamo naznake i da će nam nešto od donacija stići koje su nam obećane zbog potresa. Što se tiče AstraZenece, i dalje stoji da će vjerojatno registrirati 29.1. i iz kontakata koje imamo s njima vrlo brzo će početi distribucija. Oni su dostavili količine i EU će nam odrediti koje količine ćemo dobiti i u kojem vremenu.”

O poskupljenju lijekova za dijabetes govorio je ministar Beroš: “Sama odluka nije bila niti na Ministarstvu zdrasvtva niti na HZZO-u, već na proizvođačima. Zakonska je praksa da HZZO jednom godisnje izvrši usklađivanje cijena u pojedinim terapijskim skupinama. Pogotovo u onim okolnostima kada na listu dolazi veći broj novih lijekova. Većina proizvođača složila se s cijenom, i neki se nisu složili ui zato prelaze na dopunsku listu te se doplaćuju. Lijekovi koji nemaju istu paralelu besplatnu ne miču se s osnovne liste. Ja vjerujem a i zakonska je obaveza da lijek s istim svojstima mora biti besplatan. Zakon garantira da na osnovnoj listi mora biti lijek oiz iste skupine jednako kvalitetan i istog djelovanja.”

Na novinarsko pitanje gdje je nestao Damir Trut, Božinović kaže: “Siguran sam da je na svom poslu”.

Novinari su Capaka pitali na koji je način poremećen plan cijepljenja, te koja su cijepljenja obustavljena, Capak kaže: “Mi smo trebali u sljedeća četiri tjedna primiti svaki tjedna pod 17 tisuća doza ili 18 kutija. Sad bi idući tjedana trebali primiti 10 kutija, itd… Do 15. smo trebali primati svakitjedan 18 kutija, smanjili su nam isporuku 30 posto u sljedećih mjesec dana. Nije potpuno obustavljeno novo cijepjljenje, to vam j ane mogu reći, to je na županijskim zavodima. to će oni izračunat. Mi ćemo trebati obustaviti, ali ako netko ima doza može proširiti cjepivo. Ali kako sada stvari stoje moramo zaustaviti proširenje Pfizerovim cjepivom.”

Što je s dozama koje smo tražili zbog potresa. Mislite li da je bilo pametno cijepiti saborske zastupnike? Ministar zdravstva: “Nadamo se da ćemo dobiti te dodatne doze koje smo tražili zbog potresa. Ali usporenja u isporuci su veliki problem. Nadam se da će biti podržana naša zamolba za povećane doze. Što se tiče plana i programa cijepljenja, mislim da je bio utemeljen, imamo tri stupnja vlasti i važno je da sabor funkcionira, nije nezanemarujući niti propagandni efekt, građani moraju vidjeti da se njihovi zastupnici cijepe.”

Komentiraj