CAPAK: “Moramo biti spremni za sve scenarije na jesen”

Dok se u nekim županijama epidemiološke mjere smanjuju, ima i onih koji su tražili uvođenje oštrijih mjera. U tijeku su epidemiološke pripreme za jesen, a kompletnu situaciju komentirao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je naglasio kako se kontinuirano prati epidemiološka situacija i dnevno izvještavanje javnosti se nastavlja.

Teretane u Dalmaciji nastavljaju s radom

“Kolege epidemilozi imali su viša dana zaredom velike brojke, preko 100, i u anamneza tih mladih ljudi, koji su pretežno obolijevali, je bilo da su boravili, između ostalog, u teretana. Ako je nepoznat izvor zaraze, onda se posumnja na to. Kolege su mislili da ako smanje tu mobilnost, grupiranje mladih, da će uspjeti smanjiti tu brojku i proveli su neke mjere vezano uz teretane i nakon toga su vidjeli da ne bi trebalo teretane dalje zatvoriti, nego pooštriti kontrolu”, rekao je Capak u razgovoru za RTL Danas.

Vraćaju se Covid bolnice

“Mi uvijek moramo biti spremni i za lošije scenarije, za povećan broj oboljelih i povećan broj težih slučajeva jer kad bi nam se to dogodilo i mi ne bismo bili spremni, to bi bila katastrofa. Na proljeće jedva da je bilo 20-30 pacijenata u Dubravi, ali moramo sad raditi na pripremama. Nadamo se da do tog scenarija neće doći, većina ljudi ima blage ili nikakve simptome, međutim imamo upozorenja iz Infektivne klinike da se oni lagano pune”, kazao je Capak.

Epidemiolozi su poslali apel ministru zdravstva Viliju Berošu da se promijene kriteriji za samoizolaciju, da u nju ne idu svi.

“Pismo je komunikacija između Upravnog odbora Hrvatskog epidemiološkog društva kojeg sam i ja član i ministra zdravstva vezano uz neke organizacije, tehničke, kadrovske probleme koje epidemiolozi imaju. Prezauzeti su sa svim poslovima koji su vezani uz to. Ovo što se tiče samoizolacije je jedno od pitanja koje treba malo detaljnije prodiskutirati u samom Upravnom odboru i šire među epidemiolozima. Ja ne bih ništa mijenjao što se tiče samoizolacije jer je to važan instrument u sprječavanju širenja infekcije, ali, dakako, ako nećemo moći iskontaktirati sve, postoje nam brojne mogućnosti koje su oni u pismu naveli, a to je da se pojednostavi taj postupak, da se šalju SMS-ovi kontaktima i da osobe koje su primarno oboljele obavještavaju svoje kontakte o njihovoj samoizolaciji”, rekao je Capak.

Nastavlja se svakodnevno izvještavanje javnosti

“Bojim se da dokle god imamo epidemiju, ćemo brojati. Pitanje drugo je medijske pažnje, to je dvosmjerna cesta. Dokle god postoji medijska pažnja, interes javnosti da se brojevi objavljuju, da se to komunicira, mi ćemo to komunicirati. Brojanje je posao epidemiologa, na temelju njih ocjenjujemo epidemiološku situaciju, na temelju toga donosimo mjere, na temelju toga nad druge zemelje ocjenjuju kakava je epidemiološka situacija kod nas, te brojke su toliko važne da mi moramo i brojke i pokazatelje producirati dnevno”, naglasio je Capak.

Komentiraj