CAPAK ‘Mislim da smo dva koraka ispred epidemije’

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak za N1 Televiziju je pojasnio razliku situacije s koronavirusom u Italiji i Hrvatskoj.

“U Italiji, naime, još uvijek nisu raščistili epidemiološku situaciju”, kazao je Capak, dodavši kako oni nisu još našli tzv. nultog pacijenta, a prema tome ne mogu ni identificirati s kim je ta osoba bila u kontaktu.

“Nekad može biti jako teško naći nultog pacijenta. Ono što se događa u Italiji je jedan eksponencijalni rast broja slučajeva. Gotovo je nevjerojatno kojom se brzinom to uspjelo proširiti, ali oni su uspjeli povezati da svi slučajevi imaju veze s Lombardijom. I oni kažu da su svi kasniji slučajevi na neki način povezani s time.

No, kažem, prvi slučaj nisu našli još i tko zna gdje je on sve bio i s kim je komunicirao. Oni su u petak još imali tri slučaja, u subotu su deklarirali 12 i u nedjelju su imali 122 slučaja. To je ogroman eksponencijalni rast. Mi zasad imamo ta tri slučaja, nitko ne može predvidjeti što će se događati, ali mi u svakom slučaju činimo sve – da što ranije otkrijemo sve slučajeve, da ih izoliramo da ne mogu širiti virus i da izoliramo njihove kontakte i pratimo ih”, izjavio je Capak, koji je potvrdio da su sastanci počeli još u siječnju.

“Kad je cijela priča počela s Kinom, mi smo se počeli sastajati 20. siječnja i naravno da smo raspravljali o tome kakvi su naši kapaciteti ako se nama dese slučajevi. Mislim da jesmo dva koraka ispred epidemije”, tvrdi Capak.

“Mi smo već unaprijed identificirali koje bolnice imaju infektološke odjele koji mogu organizirati izolaciju. To je u ovom trenu 31 bolnica u RH s 132 kreveta. U ministarstvu zdravstva održan je sastanak sa svim ravnateljima bolnica gdje im je ministar objasnio što se događa i što nam se može dogoditi te oni znaju da će morati isprazniti neke dijelove bolnice koji su pogodni za izolaciju ako bude potrebe za proširenjem kapaciteta”, uvjerava.

“Mi smo za slučajeve koji su bili u kontaktu s našim slučajevima ili s eventualnim slučajevima u svijetu, predvidjeli karantenu. Mi sada još uvijek u bolnicama imamo kapaciteta za karantene, ali morat ćemo pronaći lokacije za karantene. Neke znamo, neke još ne znamo”, izjavio je Capak.

 

Komentiraj