Capak komentirao nadolazeću sezonu i otkrio prve rezultate seroloških testova

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je rezultate dosad provedenih  serološklih testiranja i pojasnio  kada se proglašava završetak epidemije koronavirusom,  ali i napomenuo da je i dalje važno pridržavati se uputa.

“Mi smo obećali 1100 testova koji bi nam dali presjek hrvatskih građana. Imamo oko 600 anketa i oko 500 uzoraka. Postotak prokuženosti je očekivano mali, oko 2 posto”, komentirao je Capak za Dnevnik.

Kraj epidemije

“Za epidemiologe je epidemija završena kad prođe 14 dana inkubacije bez novih autohtonih slučajeva, iako još možemo imati aktivnih slučajeva pa je možda da to bude dvostruko maksimalno vrijeme inkubacije. Moramo imati u vidu još nekoliko faktora. Proglašenje epidemije i pandemije je u čitavom svijetu od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Jedina zemlja koja je proglasila kraj epidemije je Slovenija, kod njih je to bilo vezano uz neke gospodarske aspekte. Nama ovo proglašenje epidemije prema našim zakonima pruža mogućnost da koristimo infrastrukturu Civilne zaštite i da imamo mogućnost mobilizacije materijalnih, financijskih i ljudskih resursa za što mislimo da nam sada još uvijek treba”, rekao je Capak.

“Realna je opasnost da turisti donesu koronavirus”

“To je prilično realno očekivanje i strah jer u mnogim zemljama odakle nam dolaze turisti je puno gora situacija nego kod nas. Realno je da nam netko donese infekciju, važno je brza izolacija i izoliranje kontakata. Mi radimo na preporukama koje će vrlo detaljno propisati taj postupak. Još uvijek imamo nekih prijepora tko bi trebao doći provjeriti u objekt ima li doista osoba infekciju”, poručio je Capak.

Preporuke i dalje na snazi

“Dogovorili smo hodogram s DIP-om, oni nam daju koje sve postupke trebamo uokviriti u epidemiološki okvir. Napravili smo za predaju kandidatura, a sad radimo za predizborne skupove. Bit će gotovo za vikend. Sve će biti u okvirima sadašnje epidemiološke situacije, to znači da još postoji distanca, higijena i dezinfekcija”, rekao je Capak.

Na pitanje može li biti bliskog kontakta kandidata s građanima, rekao je: “Iako imamo izvanrednu situaciju, još ne preporučam tu vrstu socijalnog kontakta. Preporučam pozdrav, naklon ili laktom.”

Komentiraj