CAPAK ‘Kolektivni imunitet sigurno nećemo steći do ljeta, vjerojatno će nam trebati još jedna sezona’

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Novu TV  je komentirao mjere koje je donijela Vlada te hoće li se produljivati nakon 19. travnja.

Capak je ostao pri stavu da još nije vrijeme za ukidanje tih mjera te da će se mjere postupno popuštati, odnosno sve odjednom.

Capak je mišljenja da predviđanje WHO-a kako cjepivo za koronavirus neće biti dostupno još 12 mjeseci realno jer cjepivo mora biti apsolutno sigurno za upotrebu.

Smatra i da bi situacija preko ljeta mogla biti povoljnija jer se koronavirus širi kapljičnim putem, a takve zaraze dolaskom ljeta jenjavaju. Dodao je i da zaraza neće prestati, ali će biti manje novozaraženih.

“Kolektivni imunitet sigurno nećemo steći do ljeta, nego će se, ako virus ostane ovakav kakav jest, na jesen i zimu nastaviti prokuživanje i vjerojatno će trebati još cijela jedna sezona da se populacija prokuži i da se infekcija zaustavi. Ako bude kao virus gripe, mogla bi postati sezonska”, otkrio je Capak, dodavši da bi za nekoliko dana trebalo početi testiranje na manjem uzorku pučanstva kako bi provjerili postojanje imuniteta na koronavirus.

“Oni su nam važni da procijenimo prokuženost populacije i da vidimo kakav je imunitet”, naglasio je Capak.

 

 

Komentiraj