Capak kaže da se razgovaralo i o kaznama: “Ugostitelji se slažu sa strožim kontrolama”

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u utorak su održali konferenciju za medije povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce, na kojoj su se osvrnuli i na trenutnu epidemiološku situaciju.

Beroš je, komentirajući nove mjere, posebno nošenje zaštitneih maski u ugostiteljskim objektima, rekao da će mjere biti povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce te su se osvrnuli i na trenutnu epidemiološku situaciju. “Najpouzdaniji način sprječavanja širenja zaraze je održavanje fizičke distance. Postoje situacije u kojima to nije moguće, tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima nego prema sebi. Maska više štiti druge od nekog tko je potencijalno zaražen nego obratno”, objasnio je Beroš, kako prenosi Dnevnik.hr.

Istaknuo je da zdravstveni sustav ne bi smio biti dodatni problem u borbi s epidemijom, te poručio da podržava mjere koje ponekad uzrokuju negodovanje jer su usmjerene prema sigurnosti. O američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je zaražen koronavirusom, Beroš kaže da je ‘svima jasno da se ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke’.

Capak je rekao da se Stožer priprema za hladnije vrijeme i sezonu gripe pa su razgovarali s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i ugostiteljima, a razgovore će nastaviti i danas.

“Nastojimo pripremiti mjere za velike blagdane koji nam predstoje. Nastojimo iskomunicirati moguće mjere. Nošenje maski je korisno i bit će uvedeno za zatvorene prostore i otvorena mjesta gdje je namoguće izbjeći kontakt, npr. stajališta za bus”, rekao je Capak i dodao kako će ubrzo na snagu stupiti mjera nošenja maski u ugostiteljskim objektima.

Razgovaralo se i o uvođenju kazni za nepoštivanje mjera, a Capak kaže da ih ugostitelji podržavaju. “Na svim sastancima je prisutan državni tajnik za civilnu zaštitu i glavni državni inspektor i razgovarali smo o tome i ugostitelji su za to da se pojačaju kontrole jer smatraju da stradaju oni koji se drže mjera, a ne obratno”, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje novinara je li smrtnost od malignih bolesti porasla za 40 posto u prvih šest mjeseci Krunoslav Capak odgovara da se ti podaci još ne mogu znati jer se to radi na godišnjoj razini, no prema preliminarnim podacima, smrtnost je ove godine niža nego prošle.

“Izloženi smo novoj okolnosti na koju nitko nije bio spreman, ali zdravstveni sustav je naglašavao da život nije stao i da se hitne, neodgodive zdravstvene procedure moraju obaviti”, rekao je ministar Vili Beroš.

Komentiraj