Capak kaže da se krajem rujna očekuje značajni pad broja novozaraženih

 

Ravnatelj Hrvtaskog zavoda za jvano zdravstvo Krunoslav Capak u srijedu je, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, kazao da će, prema njihovim projekcijama, krajm rujna i početkom listopada doći do pada novoboljelih.

“Postoje određeni matematički modeli koji unosom podataka o novooboljelima, R0 koji se računa i drugih parametara, različiti modeli uključuju različite parametre. Naš model, koji koristimo u HZJZ-u, a isto tako koristimo i druge modele i matematičare koji nam naprave procjenu, neko vrijeme pokazuju da smo uveli dobre mjere i da će nam brojke početi padati. Tu se radi o trendu, ne o tome da će broj biti ispod 200 ili 100”, rekao je Capak.

“Koliko će to biti i kada će doći na prihvatljivu razinu i kad će se križati broj aktivnih slučajeva s brojem kumulativno novooboljelih, vidjet ćemo. Sadašnji R0 predviđa pad. To su matematički modeli koji se mogu poremetiti novim događajem, žarištem, brojem oboljelih pa treba ubaciti nove brojke. Sredinom devetog, početkom desetog značajan pad, ali ponavljam – to je model”, dodao je.

Na novinarsko pitanje odakle podatak da će broj novooboljelih padati krajem rujna, Capak je rekao: “Postoje određeni matematički model koji unosom podataka novoboljelih i drugih parametara, mobilnosti populacije npr. Naš model koji koristimo u HZJZu ali i neki drugi modeli, već neko vrijeme pokazuju da smo uveli dobre mjere i da će nam brojke početi padati. Tu se radi o trendu pada, uskoro možemo očekivati pad. To su matematički modeli koji uvijek se mogu promijeniti nekakvim novim događajem. Ali kako sada stvari stoje, model pokazuje značajan pad krajem rujna početkom listopada”.

Komentiraj