CAPAK: “Izračunali smo koliko traje razgovor s kontaktom, fali nam 159 djelatnika”

 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u utorak je novinarima rekao da su u problemu s kadrovima koji bi mogli raditi na otkrivanju kontakata zaraženih.

“Mi smo izračunali koliko prosječno traje razgovor s kontaktom i sada nam fali 159 djelatnika u zemlji. Računali smo da na svakog zaraženog ide 10 kontakata, a sa svakim od njih razgovor traje oko pet minuta. Mi bi bili zadovoljni i s manjim brojem onih kolega koji bi se mogli baviti kontaktima i određivanjem samoizolacije. Najbolje bi rješenje bilo da se završene doktore stavi na te pozicije, oni bi prošli edukaciju o Covidu, i ne bi sami donosili odluke, nego uz nadzor”, kazao je Capak.

Naglasio je da sada ima tehnologija koje su jeftinije od onih koje su bile na početku te dodao da postoji i mogućnosti smanjenje cijena testiranja.

“Na kapacitetima testiranja se intenzivno radi, 22 ustanove sada to rade, a ukupni je kapacitet testiranja oko 3000-4000 dnevno. Uvijek se može uvesti i treća smjena, ako bude potrebno”, rekao je Capak u izjavi za medije.

Komentiraj