Capak: “Imamo plan cijepljenja, ono će biti neobavezno, za ugrožene i strateški važne skupine besplatno”

ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u srijedu je, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, otkrio detalje oko cjepiva protiv koronavirusa.

“Cjepivo će biti neobavezno, dobrovoljno kao za gripu, za sve ugrožene i strateški važne skupine bit će besplatno”, kazao je Capak. “Plan cijepljenja smo napravili. Spremni smo da nam cjepivo dođe u 12. mjesecu, no nije vrlo vjerojatno da će cjepivo doći tad, nego u prvom kvartalu iduće godine. Registracija nije vjerojatna prije Božića.”

“Kad ćemo imati registrirano cjepivo sve je bliže, Hrvatska se priprema, a sad imamo i nacrt plana cijepljenja koji ne može biti gotov dok ne znamo logističke i distribucijske elemente, kad će doći koliko cjepiva, pa ćemo to dovršiti kad ćemo znati datume dolaska i količinu cjepiva. Na vrijeme smo se pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50% stanovnika RH. Prije više od mjesec dana sklopili smo ugovor s AstraZanecom, oksfrodsko cjepivo koje se očekuje da će biti prvo registrirano, za 2 milijuna i 700 tisuća doza. Nakon toga smo zatražili za oko milijun i 800 stisuća stanovnika koji spadaju u ranjive skupine pa nam je nedostajalo još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori s garancijama isporuke. Prije nekoliko dana sklopili smo ugovor s Pfizerom za milijun doza za koje još ne znamo kako će EU napraviti raspored. Još ne znamo koliko će nam EU dodijeliti”, poručio je.

Capak kaže da je završetak kliničkih ispitivanja za AstraZanecu blizu,. Prve distribucije mogle bi krenuti već u prosincu. “Sad ne možemo tu informaciju potvrditi, danas ćemo s njima imati video konferenciju”, kazao je.

Komentiraj