Capak: “Cjepivo uskoro, osigurali smo ga za više od polovine stanovništva”

Hrvatska je osigurala cjepivo protiv koronavirusa za više od polovine stanovništva, izjavio je za HRT ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

“Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva preko EU-a i to s tri proizvođača. Nastavit ćemo pregovore i s ostalim proizvođačima. Ali već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50% stanovništva. Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača Astra Zeneca koje je u vrlo visokoj fazi treće faze kliničkog ispitivanja. Kada će biti spremno – ne znamo još, ali prema onome što smo jučer od njih čuli, to bi trebalo biti uskoro”, rekao je Capak.

“Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komorbiditetima. Jako je važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju – zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojsku. Ali to ćemo znati tek kada budemo znali koliko ćemo cjepiva dobiti”, rekao je.

Hrvatska za početak cijepljenja protiv koronavirusa, koje je sve bliže, provodi intenzivne pripreme. U našu zemlju stiže 4 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva. Optimistična je prognoza da prve doze stižu u prosincu. Capak kaže da su napravili prvi nacrt plana sa svim do sada poznatim elementima. Ima još puno podataka koje ne znaju.

Ima nekih najava da bi Pfizerovo cjepivo moglo prvo biti spremno. I s Pfizerom smo sklopili ugovor, naručili smo milijun doza ali konačan broj ćemo doznati kada EU rasporedi količine prema zemljama, rekao je. Cijepljenje će biti dobrovoljno i besplatno za strateške i vulnerabilne skupine.

Komentiraj