CAPAK: “Broj zaraženih održavati ispod 50, zabave održavajte na otvorenom”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je danas kako broj zaraženih treba stabilizirati ispod pedeset dnevno, pozivajući organizatore zabava, popularnih “partija”, da ih održavaju na otvorenom.

U intervjuu za N1, Capak je kazao kako se nada da će broj novozaraženih danas biti ispod pedset. “Nadamo se da će se samo još nekoliko pozitivnih pojaviti i da će broj danas biti manji od 50, to volimo jer ako je ispod 50 pada nam kumulativna incidencija koja je bitna za mjere drugih država. Bude li brojka trajno ispod 50, bilo bi jako dobro”, kazao je Capak.

Pohvalio je istarski stožer Civilne zaštite. “Oni uvijek dobro rade svoj posao”, kazao je.

“S obzirom na broj turista u Hrvatskoj, brojke su dobre. Čim se malo popuste mjere, brojke rastu. Mi mislimo da dobro držimo stvari pod kontrolom, mislimo da su mjere dobre, da epidemiološka služba dobro radi”, kazao je.

“Imamo nekoliko prijava od zdravstvenih vlasti Njemačke, Austrije, Italije… da su se ljudi zarazili kod nas, i klubovi doprinose tome, Apeliramo da se pridržavaju mjera i da partiji budu na otvorenom. Kao stožer pojačali smo mjere, idu inspekcije, razgovaraju s vlasnicima, i neki su odustali od zatvorenih prostora”.

Epidemiolozi su o Zrću razgovarali s gradonačelnikom Novalje. “Dogovorili smo da se neće organizirati festivali i da neće biti partija, imali smo obećanje da će tako biti,. Koje će biti sankcije ako se situacija pogorša, razgovarat ćemo na stožeru. U kontaktu smo s lokalnim vlastima i pokušavamo dogovoriti da se situacija smiri”, kazao je Capak.

Komentiraj