CAPAK: “Broj novozaraženih danas će biti manji od sto”

 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je u ponedjeljak kako će današnja brojka novozaraženih biti nešto manja nego prijašnjih dana.

“Sigurno će biti manja od 100. Nešto se manje testira tijekom vikenda, vidjet ćemo kakve će brojke biti sutra’, rekao je Capak za N1.

“U Švedskoj je bio malo drugačiji sustav. Mi imamo nekak ograničenja, a u Švedskoj je bilo sve pušteno. Normalno su funkcionirali restorani, kafići, škole… a mi imamo novu normalu, imamo neka ograničenja. Pozivam sve da se pridržavaju mjera”, dodao je.

Odgovarajući na pitanja o testiranjima turista, Capak kaže da se radi o inicijativi da oni turisti koji prilikom povratka u matičnu zemlju moraju imati test da ga obave kod nas. “PGŽ je organizirala testiranje na Cresu i Lošinju. Razgovaramo s turističkim zajednicama da se omogući testiranje i drugdje, to bi možda produžilo sezonu”, istaknuo je.

Navodi da su, kada se za njega pokazvao interes, povremeno koristili R0 faktor. “Ima i drugih pokazatelja, to je broj novooboljelih. On je u ovom trenuku skočio i sad je 1,74, ovaj četverodnevni. Mi koristimo i predikcijske modele koji nam govore da li će nam brojke padati ili neće”, izjavio je Capak.

Dodao je da eksponencijalni rast znači da ste na neku brojku stavili neki koeficijent, a najmanji koji možete staviti je broj 2. Naglasio je da u Hrvatskoj još uvijek nemamo eksponencijalni rast.

U Hrvatskoj je, kaže, oko pedesetak zaraženih turista. “S Austrijancima smo komunicirali na više načina, glavni način je preko našeg veleposlanstva. Što se tiče Slovenije, ja sam u vrlo bliskom kontaktu s njihovim institutom za javno zdravstvo. Hrvatska neće ići u crveno dok ne dođe do 40 zaraženih na 100.000 u 14 dana. Imamo nešto veći broj turista koji su ovdje zaraženi, njih 50-ak. Oni ostaju ovdje, ali točne podatke ćemo imati tijekom dana”, rekao je Capak.

Komentiraj