Capak: “Bez obzira da li ste prebolili koronavirus ili se cijepili, preporuka je pridržavati se mjera”

Ravnatelj Hrvatskog zvoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na aktualnu epidemiološku sitaciju u Hrvatskoj, cijepljenje drugom dozom , ali i na  moguće uvođenje Covid putovnice.

Puno je pitanja i danas kada se krenulo s drugom dozom cjepiva. Svi koji su do danas dobili prvu dozu, u iduća tri tjedna dobit će drugu dozu. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će građani i nakon primanja druge doze morati nositi maske.

”Znanost ne zna odgovor na pitanje da li osoba koja je imuna može biti kratkotrajni nositelj virusa i prenijeti taj virusa na nekoga drugoga. U to ne možemo biti sigurni i zato preporučujemo svima, bez obzira bili cijepljeni ili preboljeli COVID, da se drže epidemioloških mjera”, kazao je Capak za RTL Danas.

”Međutim kad nam brojke značajno padnu zbog toga što smo se cijepili, onda ćemo moći lagano popuštati te mjere”, dodao je.

Sve osobe koje se cijepe dobivaju potvrdu. Za sada na europskoj razini se ne razgovara o tome, objašnjava Capak, da li će se granice lakše prelaziti za osobe koje su cijepljene. Neke zemlje su uvele da osobe koje imaju potvrdu da su preboljele u zadnja tri mjeseca, da mogu prelaziti granicu bez samoizolacije i bez testa. Međutim to je manji broj zemalja.

Stav u EU je da je to diskriminacijska mjera, te da se treba dodatno pažljivo razmotriti.

 

Komentiraj