CANNES 3. DAN Žene preuzimaju Cannes u svoje ruke

Screem rant

Žene su u četvrtak, trećeg dana filmskog festivala u Cannesu, preuzele stvar u svoje ruke. U hotelu Majestic održana je prezentacija filma „355“, špijunskog trilera u kojem špijunke glume Jessica Chastain, Fan Bingbing, Marion Cotillard, Penelope Cruz i Lupita Nyong’o. Zanimljivo, još uvijek se ne zna priča filma, ali se zna da će proračun iznositi 75 milijuna dolara. Zato je na prezentaciju pozvano tristotinjak filmskih distributera iz cijelog svijeta kako bi ih ove glumice, na čelu s Jessicom Chastain koja je ujedno i koproducentica filma, uvjerile kako moraju kupiti prava na ovaj film jer će to biti silan kino hit. Novinarima je ulaz bio zabranjen, jedino se nekako prošvercala Rebecca Keegan iz Vanity Faira. Napravila je kardinalnu pogrešku – na Twiteru je objavila gdje se upravo nalazi – nakon čega su je redari izbacili iz prostorije. Upravo je ona objavila kako ovih pet glumica glume špijunke koje stvaraju novi špijunski tim pod nazivom 355, što je i naziv filma.

Ipak, najvažniji događaj za žene u Cannesu dogoditi će se u subotu, kada će se održati premijera filma  redateljice Eve Husson pod nazivom „Girls of the Sun“. Tada će 82 žene prošetati crvenim tepihom, što će označiti 82 filma čiji su autori žene, a koji su se tijekom 71 godine festivala prikazivali u Cannesu u konkurenciji za Zlatnu palmu. U prosjeku, znači, to je tek malo više od jednog filma godišnje, što je neslavan podatak.

Ako već žene u nečemu prednjače, onda je to kršenje propisa o zabrani selfija na crvenom tepihu. Naime, u četvrtak je magazin Hollywood Reporter na naslovnoj stranici objavio fotografiju s crvenog tepiha iz koje se vidi da je istovremeno šest osoba izvadilo mobitele i snimalo selfije. Svih šest osoba su žene i u ovom trenutku nepoznato je je li im bio zabranjen ulaz u dvoranu, kako to nalažu najnovija pravila.

Kad smo već kod Hollywood Reportera i žena, u četvrtak se u tom magazinu oglasio Peter Aalbaek Jensen čije vam ime vjerojatno ništa ne znači. On je producent filmova Larsa von Triera i njegov je poslovni partner u kompaniji Zentropa. Dakle, devet bivših djelatnica kompanije Zentropa otvoreno je za danski dnevni list Politiken izjavilo kako ih je Jensen redovno ponižavao tako što ih je hvatao za grudi te je tražio od njih da legnu preko njegovih koljena kako bi ih on namlatio po stražnjici. I što je Jensen rekao na to za Hollywood Reporter? „Uvijek sam bi veseljak koji je proteklih 20 godina udarao po stražnjici i muškarce i žene, ali nikoga nikada nisam pokušao pojebati. Vremena su se promijenila u odnosu na ona prije pet, 10 i 15 godina. Zato više neću nikoga udarati po stražnjici“. Inače, Jensen je, zajedno s von Trierom, vlasnik 25 posto dionica kompanije Zentropa, a njih dvojica dolaze u Cannes kako bi u ponedjeljak premjerno predstavili novi von Trierov film „The House that Jack Built“ s Mattom Dillonom u glavnoj ulozi.

No, ako neka žena treba slaviti, onda je to Antoneta Alamat Kusijanović, Dubrovkinja koja već godinama živi u New Yorku. Nakon što je njezin kratki film osvojio nagradu na prošlogodišnjem festivalu u Berlinu, započela je stvaranje svog prvog dugometražnog filma „Murina“. Kvalitetu filma prepoznao je slavni redatelj Martin Scorsese čija će kompanija Sikelia Prods zajedno s kompanijom RT Features producirati ovaj film. Te dvije kompanije udružile su se 2014. godine u želji da otkriju talente iz cijelog svijeta i produciraju njihove filmove. Takav talent našli su u Antoneti Alamat Kusijanović što je za nju nevjerojatan uspjeh. Hrvatski koproducent filma, koji će se snimati slijedeće godine, biti će Zdenka Gold i njezina kompanija Spiritus Movens. Što reći osim – Girl Power!

Komentiraj