CANNES, 8. DAN: Bolje glumiti starca nego mrtvaca, kaže Michael Caine

Ian Gavan/Getty Images

Jedan od iščekivanijih filmova u Cannesu ove godine sigurno je film „Youth“ talijanskog redatelja Paola Sorrentina čiji je film „Velika ljepota“ prije dvije godine prikazan u Cannesu, nakon čega je osvojio, sasvim zasluženo, i Zlatni globus i Oscar za najbolji strani film. Sorrentino je okupio internacionalnu ekipu glumaca, Michael Caine i Harvey Keitel su kompozitor i filmski redatelj, dugogodišnji prijatelji koji se oporavljaju u resortu u Švicarskoj.  Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda i Paloma Faith također glume u filmu koji je dobio raznolike ocjene, od odličnog do jako lošeg, a zapravo se radi o osrednjem filmu.

Michael Caine, koji ima 82 godine, došao je u Cannes nakon, ne bi vjerovali, 49 godina. Na konferenciji za novinare objasnio je to riječima „Tada sam bio u Cannesu s filmom ‘Alfie’. Film je nagrađen, ja nisam. I zato više nisam dolazio“. To što glumi starca u filmu koji zapravo meditira o procesu starenja njemu uopće ne smeta. „Bolje da glumim starca no mrtvaca“, odgovorio je Caine na novinarsko pitanje. Po pitanju godina Caineu je bliska Jane Fonda koja ima 77 godina te i dalje izgleda nevjerojatno. „Slažem se s porukom ovog filma, a ona  kaže  da je starost stvar pristupa tome. Dok je strasti, čovjek je vitalan u glavi. Ja sam takva i film je takav“, smatra Jane Fonda.

U Cannesu se nastavlja rasprava oko toga trebaju li žene nositi štikle na svečanim premijerama filmova. Iz odnosa s javnošću canneskog festivala stiglo je službeno priopćenje kako ne postoji odluka o tome koliko visoke pete moraju biti na cipelama kako žena, tako i muškaraca, pa su stoga hostese na ulazu te osiguranje upozoreni na to. Brojne žene sada namjerno obuvaju ravne cipele za crveni tepih, fotografiraju se i objavljuju na društvenim mrežama, kako bi upozorile čelnike festivala.

U noći sa srijede na četvrtak prikazan je film kontroverznog francuskog redatelja Gaspara Noe pod nazivom „Love“.  „Love“ se ne natječe za nagrade, ali kada je nedavno objavljen jedan od plakata filma na kojem se vidi penis obliven spermom, bilo je jasno da će se teško doći do mjesta u kino dvorani. Noe je sve začinio najavom filma kada je rekao „dečki će imati erekciju a djevojke će se navlažiti“.  Film traje 135 minuta, prikazuje se u 3D-u, kupljen je za prikazivanje u Hrvatskoj, a glavni lik je mladi američki student režije u Parizu koji želi snimiti film prepun krvi, sperme i suza. Klasični radikalni Noe.

Pascal Le Segretain/Getty Images
Pascal Le Segretain/Getty Images

Komentiraj