CANNES, 7. DAN: Gdje je nestao glamur?

EPA/CLEMENS BILAN

Bilo je neobično prošetati canneskom Croisettom u ponedjeljak navečer. Uobičajeno, na plaži koja je podijeljena na desetak natkrivenih prostora koji funkcioniraju ili kao restorani ili kao barovi, navikli smo da se održavaju brojni partyji. Jest da je protekla dva dana kiša padala kao iz kabla i da su kožne jakne, pa čak i kaputi, postali (ne)normalna odjeća za ovo doba godine na Azurnoj obali, ali je potpuno iznenađujuće što se u ponedjeljak navečer na plaži održavao samo jedan party. To je samo dokaz onoga što se već danima spominje u Cannesu, a to je da se ove godine vidno primjećuje nedostatak glamura i to kroz manjak hollywoodskih zvijezda i manjak partyja. Ništa čudno, organizatori festivala ove su se godine odlučili na značajno zanemarivanje hollywoodskih filmova, a s hollywoodskim filmovima dolaze zvijezde i partyji.

Možda najbolji dokaz toga bila je prošlotjedna promocija hit crtića „Hotel Transilvanija 3“. U Cannesu se svake godine promovira jedan dugometražni animirani film, promocija se često pretvara u spektakl, a prate je brojni američkih glumci koji posuđuju svoje glasove u tom filmu. „Hotel Transilvanija 2“ imala je takvu promociju, pa se to očekivalo i s trećim dijelom, u kojem glasove daju Adam Sandler, Selena Gomez i mnogi drugi. Međutim, nitko od njih nije se pojavio u Cannesu, a na promociji filma glavne su „zvijezde“ bili francuski glumci koji svojim glasovima sinkroniziraju ovaj američki crtić.

Situacija će se do kraja festivala sigurno popraviti. Već večeras (utorak) održati će se svečana premijera novog filma iz franšize „Ratova zvijezda“ a to je „Solo“. Neki su i tu prigovorili canneskom festivalu jer nije uspio dobiti taj film za svjetsku premijeru s obzirom da je ona održana prošlog tjedna u Los Angelesu. Party će se održati na plaži ispred hotela Carlton. Zatim slijedi premijera filma „Gotti“ sa Johnom Travoltom u glavnoj ulozi, najavljen je spektakularan party u hotelu Du Cap u devet kilometara udaljenom Antibesu. U četvrtak će se, također u hotelu Du Cap, održati humanitarna večera amFAR na kojoj se prikupljaju sredstva za borbu protiv AIDS-a, a koja već godinama okuplja svjetske celebrityje, To će koliko-toliko spasiti stvar u i oko Cannesa što se tiče partyja.

A taj jedan party koji se održao u ponedjeljak navečer na plaži bio je onaj za film BlacKkKlansman redatelja Spikea Leeja koji se natječe za Zlatnu palmu. Film je smješten u sedamdesete godine prošlog stoljeća i temelji se na istinitoj priči o afroameričkom mladiću koji postaje policajac i koji se zajedno sa svojim bjelačkim kolegom i partnerom na poslu odluči infiltrirati u KuKluxKlan. Film je iznimno uspješna kombinacija komercijale i socijalne drame sa, kao i uvijek kod njegovih filmova, snažnom anti-rasističkom porukom, ne samo glede tamnoputih osoba već i spram Židova. Rezultat toga su bile desetominutne ovacije na svečanoj premijeri filma na koju je Spike Lee došao u Nike tenisicama od kojih je jedna bila crna, a druga bijela, u skladu s pričom filma. Osim Leeja, na premijeri filma bili su glavni glumci John David Washington, Adam Driver i Topher Grace, zatim Jane Fonda, Benicio Del Toro i Chris Tucker, članice žirija Cate Blanchett i Kristen Stewart te Michelle Rodriguez, Naomi Campbell, Nicole Scherzinger, Petra Nemcova, Alexa Ray Joel, Alessandra Ambrosio, i Bella Hadid. Ljepote, dakle, nije nedostajalo.

Komentiraj