CANNES 6. DAN: Užasi obiteljskog života Lanthimosa i Hanekea

Pascal Le Segretain/Getty Images

„Ovo je zapravo obiteljski film“. „Ne, čekajte, ovo je film o obitelji, ispričavam se“. Tako je grčki redatelj Yorgos Lanthimos započeo u ponedjeljak konferenciju za novinare u povodu svog novog filma „The Killing of Sacred Deer“ u kojem glavne uloge glume Colin Farrell i Nicole Kidman. Doista, film „The Killing of a Sacred Deer“ je sve samo ne obiteljski. On je šokantan i uznemirujuć  horor-triler/drama kojeg kritika slavi šestog dana festivala kao kandidata za Zlatnu palmu. Ovaj film, zaključak je većine, bolji je od Lanthimosovog prethodnog „Lobster“ u kojem je Farrell također glumio glavnu ulogu. A „Lobster“ je bio jako dobar.

Colin Farrell i Nicole Kidman glume Stevena i Annu, uspješan bračni par, on je kardiolog, ona je oframolog, imaju dvoje djece i veliku kuću. Uštogljeni su, „umiru“ od pristojnosti, i to je toliko napadno da vam je jasno da tu nešto nije u redu. To nešto dolazi u obliku 16-godišnjeg dječaka s kojim se Steven druži, kupuje mu poklone, daje novac, čak ga dovede doma na obiteljski ručak. Ne, nije u pitanju seksualna veza, već je Steven prije tri godine operirao njegovog oca, ali je prilikom operacije otac umro. A sin sada traži osvetu i to na iznimno okrutan način.

Kada je Yorgos Lanthimos objašnjavao Nicole Kidman kakav film sprema, rekao joj je da je u pitanju komedija, što je Kidman u Cannesu i potvrdila. „Iznenadila sam se kada sam vidjela da je ono što sam pročitala kao scenarij drugačije od onog što snimamo“, rekla je dodajući kako se prilagodila Lanthimosovim željama. Za Nicole Kidman ovogodišnji festival predstavlja renesansu njezine karijere, ovo je drugi od tri filma koji se prikazuje u Cannesu, a tu je i promocija nove tv serije. No, ona kaže kako se slučajno dogodilo da ima čak četiri projekta u Cannesu i dodaje “razmišljam kao da mi je 21 godina i tek započinjem svoju karijeru“.

Drugi film koji je u ponedjeljak zaintrigirao novinare je „Happy End“ austrijskog redatelja Michaela Hanekea, koji ovim filmom lovi treću Zlatnu palmu. Malo je toga happy u ovom filmu koji opisuje život buržujske obitelji u Francuskoj, gdje gotovo svaki od članova čuva neke tajne iz privatnog života. Najstarijeg člana obitelji glumi 86-godišnji Jean-Louis Trintignant, dok njegovu kćerku glumi Isabelle Huppert. Da ne idemo u detalje, u jednoj sceni Trintignant u invalidskim kolicima uranja do pojasa u more, a tu su scenu tri dana snimali, izjavio je 75-godišnji Haneke u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Trintignant je tada rekao producentu filma „Ako snimim tu scenu bez da vas gnjavim, hoćete li mi dopustiti da preskočim Cannes?“ Isprva je producent rekao „da“, zatim je rekao „vidjet ćemo“, da bi na kraju rekao „Znaš, Cannes je jako važan“. I tako je Trintignant došao u Cannes.

Komentiraj