CANNES, 6. DAN: Kako je propala zabrana selfija na crvenom tepihu

Clemens Bilan/Getty Images

Već 21 godinu dolazim u Cannes, nema broja partyjima koje sam posjetio, i s takvim backgroundom mogu reći da je party za film „Zvizdan“, održan u nedjelju navečer, zadovoljio canneske kriterije.  Lokacija je bila jako dobra, klub „Villa Schweppes“, koji se nalazi na krovu Palaisa i s čije velike terase puca pogled na cijeli Cannes. Klub je, i u njegovom zatvorenom dijelu, kao i na terasi, bio prepun gostiju, dva DJ-a su vrtjela glazbu. Jedan je doveden iz Zagreba, Sanjin Kaštelan, koji inače pušta glazbu u zagrebačkom Katranu. Pića nije nedostajalo, od vina do raznih vrsta koktela, tako da su gosti ostali do četiri sata ujutro. Mataniću, zaslužio si.

Od kvalitete partyja Mataniću je u Cannesu važnije hoće li distributer njegovog filma, francuska kompanija Cercamon, prodati „Zvizdan“ za prikazivanje u zemljama diljem svijeta. On nije detaljno upoznat s tim dijelom poslovanja, ali prodaja ide dobro. Ono što mu je najvažnije jest da se film proda nekom američkom distributeru. Nakon vrlo dobrih kritika u magazinima Hollywood Reporter i Variety, nekoliko američkih kompanija pokazalo je interes za kupnju filma za američko tržište i to je ono što je Mataniću iznimno važno.

A da je „Zvizdan“ odlično prihvaćen među organizatorima festivala u Cannesu pokazuje i događaj koji se zbio u ponedjeljak uvečer. Oko 20 sati producentica Ankica Jurić-Tilić nazvala je Matanića i rekla mu da su pozvani na svečanu večeru za stotinjak elitnih gostiju festivala, od glumaca, preko članova žirija pa do čelnika festivala. Na večeri su bili, osim Ankice Jurić-Tilić i Matanića, Helena Minić – Matanić, Tihana Lazović i Goran Marković. Događaj je bio impresivan, ne samo po uzvanicima koji su ih okruživali za stolovima poput članice žirija Sienne Miller i Isabelle Rosselini, zatim L’Orealovog zaštitnog lica Eve Longorie, glumca Johna Turturra i tako dalje, već i po hrani koju su spremali elizni svjetski kuhari. Ujedno, Helena Minić – Matanić bila je iznenađena ne samo što se našla u društvu svoje omiljene španjolske glumice Rossy de Palma koja je ove godine u Cannesu članica žirija već i zato što se jako puno uzvanika na večeri raspitivalo o njezinoj trudnoći.

P1010085crop

Ponedjeljak je bio dan za novi film u konkurenciji za Zlatnu palmu „Louder Than Bombs“ norveškog redatelja Joachima Triera, sa Gabrielom Byrneom, Isabelle Hupert i Jesseom Eisenbergom u glavnim ulogama. Radi se o zanimljivoj priči o obiteljskim odnosima nakon što majka, poznata ratna fotografkinja, pogine, a otac ostane sa dva sina. Navečer sam otišao i na svečanu premijeru tog filma kako bi provjerio nešto o čemu se svakodnevno piše i govori u Cannesu. Naime, organizatori festivala odlučili su ove godine zabraniti selfije na crvenom tepihu. Prethodnih godina na crvenom tepihu je nastajala gužva i zastoj jer su gledatelji, čim bi stupili na crveni tepih, vadili mobitele i fotografirali se. Nakon prva dva dana upravo su glumci bili ti koji su prekršili zabranu fotografiranja na crvenom tepihu, a njima se, naravno, nitko ne usudi ništa reći. A što je s ostalim uzvanicima na premijeri? Kada sam u ponedjeljak uvečer kročio na crveni tepih, oko mene su gotovio svi izvadili mobitele i počeli se fotografirati. Osiguranje je tu i tamo govorilo „molim vas, nemojte se fotografirati, požurite“, ali to je bilo sve. Nitko nije mario za ono što osiguranje govori niti osiguranje ima ovlasti da vas kazni.

Komentiraj