CANNES, 5. DAN: Svjetski filmski kritičari hvale Matanićev ‘Zvizdan’

Nacional

Nije to neki termin za prikazivanje u Cannesu, bilo je 11 ujutro, k tome i nedjelja, ali dvorana Debussy ima nešto više od 1000 mjesta i bila je popunjena do kraja na premijernoj projekciji filma „Zvizdan“ redatelja Dalibora Matanića. Kao i u naslovu filma, u Cannesu je bio zvizdan, najtopliji dan od početka festivala, ali nije to, naravno, bio jedini razlog za znojenje. Nije mala stvar kada direktor festivala Thierry Fremaux izađe na binu prije početka filma i glasno upita „Kaže li se Dalibor Matanić ili Dalibor Matanik?“. Naravno, on tako opušta atmosferu, ali kada su se autori filma također popeli na binu, vidjelo se da će se opustiti tek kada vide reakciju publike i filmskih kritičara. Da, na kraju je bio velik pljesak, i da, kritika je jako zadovoljna filmom. Kritičari Hollywood Reportera i Varietyja, dvije najutjecajnije filmske novine, hvale film, prvi više, drugi tek malo manje od njega. A ono što posebno hvale su Tihana Lazović i Goran Marković, glavne glumce koji tumače tri para različite nacionalnosti kroz tri dekade života u dalmatinskoj zagori, 1991., 2001., 2011. godine.

P1010082crop

Tijekom nedjeljnog popodneva Matanić i dvoje glavnih glumaca davali su intervjue za francuske medije, a od 22 sata slijedi zabava na krovu glavne dvorane, u klubu koji se zove Villa Schweppes. Nadajmo se da će zabava proći bolje no ona jučerašnja za film „A Perfect Day“. Naime, odabran je dobar klub, Nikki Beach, alkohola je bilo u neizmjernim količinama, hrane je bilo taman, glazba je bila sjajna, kao da sam u zagrebačkoj „Jabuci“, ali je nedostajalo ljudi. Organizator se pravdao tako što je to, kao, ekskluzivan party, ali manite se vi takve ekskluzivnosti.

U nedjelju je festival u Cannesu dobio i prvog velikog favorita za Zlatnu palmu, film „Carol“ redatelja Todda Haynesa. Temeljen na knjizi „The Price of Salt“ Patricie Highsmith objavljene 1952. godine, film priča priču o lezbijskoj vezi s početka pedesetih godina između udate žene pred razvodom (Cate Blanchett) i mlade djevojke koja ne zna što bi sa svojim dečkom (Rooney Mara). Todd Haynes, inače deklarirani homoseksualac, briljantno nas vodi kroz priču tako da je ogroman pljesak na kraju novinarske projekcije bio sasvim logičan. Kritičari pišu panegirike o filmu, već se spominju obje glumice kao kandidatkinje za Oscara, a na konferenciji za novinare postavilo se pitanje je li istina ono što je prije desetak dana objavio Variety, a to je da je Cate Blanchett izjavila kako je imala nekoliko lezbijskih veza. Blanchett je to u Cannesu demantirala, rekla je da je njezina izjava izvučena iz konteksta, te je rekla kako nikada u životu nije bila u vezi sa ženom. No, dodala je kako je daleko bitnije da su takve stvari privatne, o njima se zapravo ne bi trebalo ni raspravljati, ali kako živimo u konzervativnim vremenima, onda je nažalost jako bitno tko je heteroseksualac a tko homoseksualac.

P1010071crop

Inače, ulazimo u vrijeme velikih partyja u Cannesu. A za velike partyje bogataši su spremni platiti za ulaznice na crno nezamislive iznose. Hollywood Reporter objavio je te cijene, pa tako ulaznica za Chopard party koji će se održati u ponedjeljak doseže iznos od 3000 eura. Dodajte tome da će na partyju nastupiti Robbie Williams.Za gala De Grisogono party u utorak cijena je još viša, čak 7500 eura, ali nije i  najviša jer ako želite na party Paula Allena koji će se održati na njegovoj jahti, spremite nevjerojatnih 10 tisuća eura. E sad, ni to nije najskuplja ulaznica jer je još skuplja ona za amFAR, svečanu večeru s partyjem  gdje će se prikupljati novac za istraživanje lijeka protiv AIDS-a. Tu će se skupiti elita, a da bi bili dio elite, morati će te na crno platiti 15 tisuća eura!

https://www.youtube.com/watch?v=8PqrRvNMcU8

Komentiraj