CANNES, 4. DAN: Matthew McConaughey izviždan zbog sramotnog filma

Pascal Le Segretain/Getty Images

Hrvatska ekipa filma „Zvizdan“ predvođena redateljem Daliborom Matanićem stigla je u petak predvečer u Cannes, premijera filma biti će  održana u nedjelju u 16.30 sati, a novinari će moći pogledati film već u 11 sati. Koliko sam vidio, glumci iz filma impresionirani su što će hodati crvenim tepihom u Cannesu. Mogli su im prije dolaska u Cannes objasniti neke stvari i reći im da neće gaziti onim crvenim tepihom kojim su ove godine već gazili Colin Farrell, Salma Hayek, Woody Allen, Charlize Theron i mnogi drugi. Da pojasnimo, čuveni Palais u Cannesu ima dvije velike dvorane i velik broj manjih. Najvažnija, ona do koje se ide crvenim tepihom, gdje s jedne strane stoji stotinjak kamermana, a s druge stotinjak fotografa, ona koja je simbol festivala, zove se Grand Theatre Lumiere. E, u toj dvorani film „Zvizdan“ neće biti prikazan, te stoga ni ekipa filma u dolasku na premijeru neće hodati tim crvenim tepihom. Film „Zvizdan“ biti će prikazan u drugoj po veličini dvorani koja se zove Theatre Debussy. I ona izgleda spektakularno, i do nje se dolazi stepenicama koje su pokrivene crvenim tepihom, ali tu nema one medijske pompe, nema ni fotografa ni kamermana. Ipak, koliko sam čuo u subotu ujutro, ekipa filma navodno će dobiti ulaznice za premijeru filma „Carol“ redatelja Todda Haynesa te će tada prošetati „pravim“ crvenim tepihom.

Dalibor Matanić
Dalibor Matanić

To nikako ne znači da uspjeh filma „Zvizdan“ treba umanjiti. Uostalom, što ti vrijedi da ti se film prikazuje u Grand Theatre Lumiere, kandidira za Zlatnu palmu, ako ga novinari isprate zvižducima na novinarskoj projekciji. Upravo to se dogodilo s filmom „Sea of Trees“ redatelja Gusa van Santa sa Matthewom McConaugheyom i Naomi Watts u glavnim ulogama. McConaughey glumi profesora fizike koji odlazi u Japan u šumu kako bi se ubio, pri čemu u toj istoj šumi susreće nepoznatog Japanca. Sada se očekuje egzistencijalističko kontempliranje o smislu života. Avaj, nije tako. Počinju flashbackovi njegova života gdje shvaćamo da je on bio u braku, svađao se sa ženom, pa se ona razboljela od tumora na mozgu, ali tumor nije maligan, svi su sretni, da bi ona onda poginula u prometnoj nesreći. E, zato se on došao ubiti. Trivijala dostojna jeftinog ljubića.

U subotu poslijepodne na konferenciji za novinare McConaughey je izjavio kako svatko ima pravo zviždati filmu, kao i pljeskati mu, dok su se Van Sant i Naomi Watts složili kako su jako zadovoljni s filmom. Van Sant se podsjetio svog filma „Slon“ koji je 2003. godine pobijedio u Cannesu te se pita neće li se sukob mišljenja zbiti i oko filma „Sea of Trees“. E, pa neće, novinari su složni da je ovaj film sramota Cannesa.

Sramota Cannesa zasigurno nije film „Amy“, dokumentarac o Amy Winehouse koji je režirao Asif Kapadia, isti onaj koji je režirao odličan dokumentarac „Senna“ o poginulom vozaču formule 1 Ayrtonu Senni. Film „Amy“ došao je u Cannes praćen medijskom bukom koju je podigao Mitch Winehouse, otac Amy Winehouse, koji je izjavio da Kapadiu treba biti sram ovog filma. Nije ni čudo jer je on u filmu glavni negativac, opisan kao osoba koja nije bio kući kada je Amy bila dijete, koji se razveo od njezine majke zbog čega je Amy bila slomljena, koji je nije potjerao na rehabilitaciju kada je bilo jasno da mu je kćerka kronična alkoholičarka te kojem je bilo bitno financijski iskorištavati njezin uspjeh.

U subotu navečer održana je i premijera filma „A Perfect Day“ sa Beniciom del Torom i Timom Robbinsom u glavnim ulogama. Film je zanimljiv jer se radnja filma odvija u Bosni 1995. godine (a zapravo je sniman u Španjolskoj) gdje grupa Unproforaca pokušava izvući mrtvo tijelo iz bunara iz kojeg se selo napaja vodom. Ova crna komedija španjolskog redatelja Fernanda Leona de Aranoe dobila je jako dobre kritike, što je posebno usrećilo mladog hrvatskog glumca Antonia Franića koji je prisustvovao premijeri. Pored njega, u filmu su zapaženi Mate Gulin i Goran Navojec, te nešto manje Slaven Španović i Goran Grgić. Party za film održan je u noći sa subote na nedjelju u klubu Niki Beach, ali o tome u slijedećem izvještaju.

Ivana Nanut i Antonio Franić
Ivana Nanut i Antonio Franić

Komentiraj