Tristan Fewings/Getty Images

CANNES, 3. DAN: Colin Farrell ne razumije film u kojem glumi

Zamislite svijet u kojem je kažnjivo ne imati partnera. A kazna je pretvaranje u životinju. U dvije rečenice opisao sam vam radnju nevjerojatne crne komedije „The Lobster“ koja je u petak, trećeg dana festivala, prikazana u Cannesu. Film, koji kandidira za Zlatnu palmu, režirao je Grk Yorgos Lanthimos, ali je glumačka ekipa internacionalna – Colin Farrell, Rachel Weisz, Lea Seydoux, John C. Reilly i tako dalje. Da nastavimo s radnjom, Colina Farrella smještaju u hotel prepun samaca koji moraju u roku od 45 dana naći srodnu dušu. Ne nađe li, pretvara se u životinju po svom odabiru, a Farrell je odabrao postati jastog. Život u hotelu mu se nimalo ne sviđa (kažnjavaju te ako masturbiraš) te odluči pobjeći u šumu i pridružiti se gerilskoj opoziciji, gdje se zaljubljuje u Rachel Weisz.

Na konferenciji za novinare u Cannesu Farrell je izjavio kako ni sam nije razumio ovaj „uznemirujući film“ te je rekao kako očekuje da gledatelji sami iznesu svoje mišljenje o ovom filmu na temu ljubavi i monogamije. Naravno, našao se novinar koji ga je pitao bi li se, pred smrt, želio pretvoriti u jastoga, a Farrell mu je odgovorio potvrdno, ali pod jednim uvjetom. „Uvijek sam želio letjeti. Pristao bih biti jastog samo ako će me netko s velike udaljenosti baciti u lonac“.

A onda je došao Woody Allen. 79 mu je godina, i dalje snima jedan film godišnje, a ovaj najnoviji zove se „Irrational Man“. Joaquin Phoenix glumi fakultetskog profesora filozofije u kojeg se zaljubi i kolegica (Parker Posey) i studentica (Emma Stone), ali on je depresivan, pije, a ima i problema s erekcijom. No, kada čuje da je lokalni sudac priličan negativac, odluči ga ubiti. To i napravi, te od tog trenutka ponovo osjeća radost života…

Tristan Fewings/Getty Images
Tristan Fewings/Getty Images

Film nije uvršten u konkurenciju za Zlatnu palmu, Joaquin Phoenix nije došao u Cannes, ali je Woody Allen održao sjajnu konferenciju za novinare. Svakom novinarskom pitanju prišao je studiozno, na najbanalnija pitanja davao je ozbiljne odgovore. Objasnio je kako je počeo režirati da bi se odmaknuo od nishilističkog pogleda na život po kojem svi kad-tad umiremo, volio bi kada bi mogao svoje filmove prvo snimiti za vježbu, a onda za stvarno. Smatra da njegovi filmovi imaju grešaka te bi ih sve, da može, snimio još jednom. Govoreći o ostavštini, smatra da se umjetnici zavaravaju jer će zemlja nestati, svi njihovi radovi jednog dana nestati, pa čak i oni Michelangela i Beethovena.

Naravno, filmski festival u Cannesu koristi se za promociju raznih filmskih projekata, što je iskoristio i producent Harvey Weinstein. Nekada poznat pod nadimkom „biggest shark in Hollywood“, najzaslužniji je što su filmovi „Kraljev govor“, „Umjetnik“, a nekada „Zaljubljeni Shakespeare“ osvojili Oscara, nekada je kao šef kompanije Miramax znao u Cannesu raditi velebne ručkove za poslovne partnere. Sada, kada ima kompaniju „Weinstein“, u hotelu Majestic prezentirao je foršpane novih filmova svoje kompanije. Najzanimljivije od onog što smo vidjeli sigurno je novi foršpan za film „Hateful Eight“ Quentina Tarantina koji izgleda odlično. Odmah je rekao da je njegov 22-godišnji brak s Quentinom Tarantinom nešto najljepše što mu se dogodilo, a zatim dodao „Oprosti Georgina, morao sam to reći“. Georgina je njegova supruga, ljepotica, modna dizajnerica, i malo tko shvaća što radi s Weinsteinom, kojeg se zbog njegove naprasite naravi svi boje u Holywoodu. Weinstein je na binu u hotelu Majestic doveo i Jakea Gyllenhaala jer on glumi u njegovom novom filmu „Southpaw“ te je uvjeren da će mladi glumac za tu ulogu boksača biti nominiran za Oscara. Doveo je i Siennu Miller i Aliciu Vikander, obje glume u filmu „Adam Jones“ gdje glavnu ulogu, sjajnog i neshvaćenog kuhara, ima Bradley Cooper. Svi troje su hvalili Weinsteina i filmove u kojima glume, a što bi drugo. Odakle Weinstein samo izvlači svu tu poslovnu energiju, da mi je znati…

Harvey Weinstein i Georgina Chapman. FOTO: Tristan Fewings/Getty Images
Harvey Weinstein i Georgina Chapman. FOTO: Tristan Fewings/Getty Images

Komentiraj