Tristan Fewings/Getty Images

CANNES, 1. DAN: Počelo svjetsko prvenstvo u filmovima

Nije netočno nazivati filmski festival u Cannesu „Svjetskim prvenstvom u filmovima“ jer imati film u Cannesu podjednako je kao i imati nacionalnu nogometnu reprezentaciju na svjetskom prvenstvu. Međutim, 68. filmski festival u Cannesu, koji je otvoren u srijedu, ima problem koji se vuče već godinama, a to je – kako odabrati dobar film za otvorenje. Naime, na jedan dobar dolaze tri loša, takav je prosjek posljednjih dvadesetak godina. Prošlogodišnje otvorenje svi pamte kao jedno od najgorih i to s filmom „Grace od Monaka“, da bi ove godine organizatori odabrali film „Standing Tall“ francuske redateljice i bivše glumice Emanuelle Bercot. I odmah da kažemo, „Standing Tall“ nije razočarenje u stilu „Grace od Monaka“ ali nije ni neko posebno oduševljenje.

Organizatori se nisu odlučili za spektakl, kao što je to prije dvije godine bio na otvorenju „Veliki Gatsby“, već za dramu o 15-godišnjem klincu delikventu koji, odrastajući uz majku narkomanku, kao da nije ni mogao postati ništa drugo osim kriminalca. Odabir ovog filma dobrim dijelom ima veze s činjenicom da ga je režirala žena, Bercot je tek druga redateljica čiji film je otvorio festival u Cannesu, i to nakon 28 godina. No, film neće postići veći uspjeh izvan Francuske i na kraju će to ispasti ziheraški potez organizatora koji se nikako nisu željeli osramotiti već prvog dana festivala. A redateljica na otvorenju nije jedina „ženska“ stvar koja se pojavila prvog dana Cannesa. Mi novinari koji svake godine dobijemo festivalsku torbu u kojoj nosimo razne magazine i papire, ove smo godine dobili torbu veličine ženske torbice. Iskreno, lijepa je i neupotrebljiva za ovaj festival.

„Standing Tall“ se neće natjecati za nagradu Zlatna palma, što je malo čudno pa su novinari pitali Emanuelle Bercot zašto je tome tako, na štoje ona nervozno odgovorila „pitajte festivalskog šefa Thierryja Frémauxa“. Možda joj je i bolje da nije u konkurenciji, teško da bi ovaj film dobio bilo kakvu nagradu. Ovogodišnjim žirijem predsjedavaju braća Joel i Ethan Coen a na konferenciji za novinare na kojoj se žiri u srijedu predstavio, svi su se dobro zabavljali. Ovogodišnji žiri je pun zvijezda, kao što je glumac Jake Gyllenhaal koji je izjavio da je uzbuđen jer će pogledati mnogo filmova prije svih ostalih, a pri tome i besplatno, dok je redatelj Guillermo del Toro izjavio „kada sam prvi puta došao u Cannes, nisam imao dlake u ušima“.  Dodao je i da je prije odbijao članostvo u žiriju jer nije mogao izgubiti kilograme kako bi ušao u stare smokinge. Sada je izgubio nadu da će smršaviti te je prihvatio ovogodišnju ponudu iz Cannesa.

Ethann i Joel Coen, predsjednici žirija. FOTO: Pascal Le Segretain/Getty Images
Ethan i Joel Coen, predsjednici žirija. FOTO: Pascal Le Segretain/Getty Images

Naravno, ovogodišnji Cannes biti će zapamćen i po filmu „Zvizdan“ Dalibora Matanića, prvog hrvatskog dugometražnog filma u glavnom programu Cannesa nakon 1981. godine. Film će biti prikazan u nedjelju, ekipa filma dolazi u Cannes u petak, ali jedan hrvatski glumac došao je u Cannes već u srijedu. Radi se o Antoniu Franiću koji ima manju ulogu u filmu „Perfect Day“ koji se prikazuje u sekciji „Director’s Fortnight“. Radi se o španjolsko-američkoj koprodukciji gdje glavne uloge glume Benicio del Toro, Tim Robbins i Olga Kurylenko, a film je na programu u subotu. Franić je napravio ono što drastično nedostaje brojnim hrvatskim glumcima – uložio je u sebe, došao do ulaznica za premijeru i za party nakon filma, te doputovao u Cannes na tjedan dana kako bi ostvario kontakte u filmskom svijetu.

Antonio Franić
Antonio Franić

 

Komentiraj