CANETE: Kina i EU moraju pokazati zajedničko vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena

FaH

Kina i Europska unija trebaju pokazati zajedničko vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena i ne mogu očekivati “isto vodstvo” od nove američke administracije, izjavio je u četvrtak u Pekingu europski povjerenik Miguel Arias Canete.

Canete je u razgovoru s novinarima nakon sastanka s kineskim dužnosnicima izrazio žaljenje zbog američke promjene dosadašnje klimatske politike, ali je rekao da Kina i Europa ostaju predane globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

“Nećemo posrnuti čak ako Sjedinjene Države u ovom trenutku … zastrane glede svojih prijašnjih obveza”, kazao je.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u utorak uredbu kojom odbacuje ključnu mjeru plana “Clean Power” svoga prethodnika Baracka Obame, koja termičkim elektranama nalaže smanjenje emisija CO2.

U kratkoj izjavi u sjedištu Agencije za zaštitu okoliša (EPA), u kojoj niti jednom nije spomenuo pitanje klimatskih promjena, Trump je naglasio da “želi završiti  rat protiv ugljena”.

Trumpova administracija drži da Obamini propisi o borbi protiv klimatskih promjena ometaju rad rudara i radnika na crpljenju nafte. Američki predsjednik želi povećati domaću proizvodnju energenata i potaknuti otvaranje radnih mjesta.

“To će omogućiti EPA-i da se usredotoči na svoju osnovnu zadaću, zaštitu zraka i vode”, rekao je republikanski predsjednik koji je već više puta dovodio u pitanje osnovanost tvrdnji o zagrijavanju planeta i ulozi ljudskih djelatnosti u tome.

Njegova uredba izaziva zabrinutost o stajalištu Sjedinjenih Država u vezi ispunjenja obveza iz Pariškog sporazuma o klimi koji je više od 190 zemalja potpisalo krajem 2015. nakon dugih godina teških pregovora.

Najavom “novog doba” u energetskom sektoru u Sjedinjenim Državama, Trump je inzistirao na potrebi ukidanja uredbi o okolišu koje su “nepotrebne i uništavaju radna mjesta”.

Sjedinjene Države su iza Kine drugi najveći onečišćivač po količinama emisija plina s učinkom staklenika.

Komentiraj