Čačić: “U Hrvatskoj se tvrdi da imamo 800 respiratora, to nije istina, ima ih eventualno 600”

Varaždinski župan Radimir Čačić u utorak je za N1 komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Komentirajući broj respiratora, Čačić kaže da situacija još uvijek nije tako dramatična jer u odnosu na bazične kvalitetne respiratore, postoje uvijek još i transportni respiratori te kako postoji još i cijeli niz sustava u operacijskim salama i na intenzivnoj njezi.

“Ono što se nažalost dogodilo jest da smo mi došli do kraja s respiratorima i da smo morali početi upotrebljavati dodatne respiratore. U Hrvatskoj se tvrdi da imamo 800 respiratora. To nije istina, ima ih eventualno 600”, tvrdi Čačić.

Dalje navodi da Varaždinska županija tvori četiri posto stanovništva Hrvatske, pa bi, po nekom izračunu, trebali imati 24 respiratora, a imaju ih upola manje. “Trinaesti pacijent je išao na pokretni respirator. Razgovarao sam sa svima s kojima je trebalo razgovarati, pa i s ministrom. Ministar je rekao da će poslati još dva dodatna respiratora. Mi smo na tržištu reagirali kako smo mogli i znali. Uspjeli smo direktno dobiti najkvalitetnijih 5 respiratora. Tih pet smo odmah prebacili i mi ćemo tijekom dana imati 19 respiratora, a sutra 20. To radimo iz županijskih sredstava, ne državnih”, pojasnio je.

Dodao je da su respiratori prva točka pucanja. “Mi smo u ovom trenutku na 200 zaraženih dnevno. 10 posto završava u sobama s kisikom. 10 posto od ovih na kisiku završava na respiratoru. To su dva dnevno. Mi imamo eksploziju potrebe za respiratorima”, rekao je Čačić.

Čačić smatra kako Hrvatska pokušava izbjeći lockdown i kako se on s time slaže. “Ali neke vrste ograničenja kretanja u kasnijim satima sasvim sigurno. Zatvaranje ugostiteljskih objekata u ranijim satima sasvim sigurno, zabranja bilo kakvih masovnijih okupljanja sasvim sigurno. Idemo prema Stožeru i tražit ćemo da se idemo s tim mjerama u Varaždinskoj županiji. Varaždinska županija koja je 5 puta manja od Zagreba radi u svom Zavodu radi 600 testova”, kazao je Čačić.

Smatra kako je trenutni sustav mjera definitivno prelabav. “Mi ulazimo u hladnije vrijeme, a jug ima toplije vrijeme i sunce. Mi smo potpuno ukinuli ovlasti nad kontrolom, ljudi više ne prijavljuju kontakte, nažalost. Sustav je prelabav i Vlada to dopušta”, naglašava Čačić.

Rekao je kako je na koalicijskom sastanku kazao da moraju odrediti točku na kojoj treba uvesti strože mjere. “Moja je poruka i bio bih sretan da nam se ovaj eksponencijalni rast zaustavi u idućih tjedan dva. Ako nam se ne zaustavi, moramo to učiniti”, zaključio je.

Komentiraj