Čačić: “Treba istražiti obnovu kuća nakon rata, radi se o ratnom profiterstvu koje nema zastaru”

Predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić gostovao je u Newsroomu N1 Televizije gdje je govorio o posljedicama razornog potresa te rušenju kuća koje su obnavljane nakon rata.

“To čak nije teško ispitati, postoji potpuna dokumentacija, zna se tko je projektirao, tko je gradio, tko je nadzirao, svi subjekti su poznati. Tu se nema raditi što duže od dva sata da se potpuno jasno zna, u dva sata ćete točno vidjeti tko je tu tko i tko je za što odgovoran”, kazao je Čačić.

Naglasio je da se takvo što može i kazneno goniti te da je riječ o “ratnom profiterstvu, u kojem nema zastare” i da su odgovorni oni koji su sudjelovali.

“Preuzimanjem ministarstva sam imao određenih dojava s terena da ima nekvalitetne gradnje, odmah sam formirao posebnu upravu za unutrašnju kontrolu, koja nikad nije postojala u tom ministarstvu. Ta uprava je dobila zadatak da ispita ono što smo čuli, da dokumentaciju preda DORH-u i mi smo to učinili”, rekao je Čačić i nastavio:

“U okviru toga su se dogodile i neke kadrovske promjene i o tome svemu postoji jasna dokumentacija. Odgovornost postoji od razine ministra preko zamjenika pomoćnika i dalje. Što se mene tiče, mislim da bi bilo jako važno da se vrlo brzo i jasno kaže što se tu dogodilo”.

Ponovio je da je cijela priča lako provjerljiva. Nastojali su, rekao je, ustanoviti jesu li postojale neke rodbinske veze između nekih koji su bili tada političko rukovodstvo ministarstva i nekih tvrtki koje su izvodile radove. Ispostavilo se da su te veze postojale, rekao je.

Komentirao je i rad Vlade te kako se nosi s aktualnom krizom koju je izazvao potres.

“Vlada je trebala reagirati apsolutno odmah. Izbjegao bi se kaos, nepotrebno gubljenje resursa, gubitak povjerenja kojeg građani ionako nemaju u sustav te politička zloupotreba medija. Naravno da građani ne vjeruju, čak ni Crvenom križu.”

Komentiraj