Jurica Galoic/PIXSELL

Čačić: Svi razgovaraju sa svima, no 90 posto su šanse za izbore

Reformist Radimir Čačić poručio je u četvrtak da, kada je riječ o preslagivanju parlamentarne većine, “svi u Saboru razgovaraju sa svima”, no i dodao da su šanse za nove izbore 90 posto.

“Svi u Saboru razgovaraju sa svima i laže tko vam drukčije kaže”, rekao je Čačić novinarima u Saboru, upitan da li je razgovarao s HDZ-om o novoj parlamentarnoj većini.

Na pitanje o tome da se u ‘križaljkama’ spominje i njegovo ime, odgovorio je protupitanjem: “Što bi tu trebalo biti čudno? U Saboru imamo toliko zastupnika koliko imamo i sve vrste kombinacija za Vladu pretpostavljam da uključuju veliku koaliciju, lijevo, desno, srednje koalicije”, rekao je.

Svojih uvjeta, kaže, nema. “Most razgovara sa svojim krugom, i lijevo i desno, centar razgovara i lijevo i desno, ljevica razgovara s HDZ-om, HDZ razgovara s ljevicom. Prema tome, kad ti razgovori budu završeni sve ćete znati”, kazao je Čačić.

Čačić o mogućnosti da bude potpredsjednik Vlade: Nije to tako jednostavno

Na pitanje bi li pristao biti potpredsjednik Vlade ili ministar gospodarstva u novoj vladi, rekao je da to “nije tako jednostavno”.

“Već smo o tome govorili, ova Vlada ne funkcionira i već je u startu zacrtana tako da nije niti mogla funkcionirati. Kao što znamo, Vlada je imala osnovnu ideju ‘struka i reforme’ i ne ideologiji, a dobili smo tvrdu i retrogradnu ideologiju, a od struke i reformi ništa”, ustvrdio je.

Za aktualnog minsitra financija Zdravka Marića, kojega se spominje kao mogućeg mandatara za sastav nove vlade, kaže da je “vrlo odgovoran, ozbiljan, stručan”, no na pitanje bi li on mogao naslijediti Oreškovića, uzvratio je: “Nije na meni da odlučujem, pročitao sam o tome samo u novinama”.

“Uvijek govorim vrlo precizno, 10 posto nova Vlada, 90 posto izbori. I dalje sam tog stava”, zaključio je Čačić i dodao da “teško može zamisliti parlamentarnu većinu u kojoj bi bili Tepeš, Glavaš i Pupovac”.

Glavaš: Naputak HDSSB-a i dalje je da neće sudjelovati u preslagivanju

HDSSB-ovac Branimir Glavaš novinarima je potvrdio kako je naputak stranačke središnjice da ne sudjeluju u preslagivanju te je ponovio stav svoje stranke koja traži nove izbore.

“Taj naputak je za nas obvezujući i od zadnjeg sastanka u subotu navečer ništa se u HDSSB-u nije promijenilo. Nikakav drugačiji naputak mi nismo dobili”, poručio je.

HDSSB je, kaže, zauzet nadolazećim lokalnim izborima. “Nama nije toliko interesantno što će se dogoditi na nacionalnoj razini, budući da smo stranka s dva zastupnika. Mi tu ne možemo ništa ključno usmjeriti ili odrediti budućnost ovog parlamentarnog saziva ili budućnost ove vlade. Mi se orijentiramo na lokalne izbore i imperativ nam je dobro se pripremiti za lokalne izbore, koji će se održati za manje od godinu dana”, rekao je Glavaš.

Ponovio je stav HDSSB-a koji se zalaže za nove izbore.

Komentiraj