ČAČIĆ ‘Predsjedničina izjava o kolačima bila je izvan svake pameti’

Varaždinski župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić za N1 je komentirao kampanju za predsjedničke izbore.

“Ima jedno pravilo u politici koje glasi otprilike ovako – to je to pravilo snowballa – uspjeh je teško zaustaviti, ali je nemoguće zaustaviti neuspjeh. Kad stvari krenu nizbrdo, čak i kad ne kažete nešto izrazito loše”, izjavio je Čačić, dodavši kako je predsjedničina izjava o nošenju kolača zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću bila “izvan svake pameti”.

“Izjava o kolačima je bila izvan svake pameti, to je znak panike. Predsjednik države je institucija. To je jedina institucija kojoj sadržaj daje osoba. Predsjednica je mrtva. Kao poruka je nestala”, smatra Čačić.

“Koliko god mi mislili da su ovlasti male, one su još uvijek izuzetno značajne. Sve ankete vele da je ključni razlog odlaska ljudi taj osjećaj da mi nismo pravna država. To je fantastično prepoznao Kolakušić. On nestaje. Za njega je potpuno jasno ovog trenutka da ga nitko više ne percipira kao kandidata koji može pobijediti. I ne može, naravno da ne može. I s razlogom je tako. Ali tema ostaje, to je naglasila i Dalija Orešković. O toj temi s punim dignitetom ne može govoriti Kolinda Grabar-Kitarović”, pojasnio je, osvrnuvši se i na predsjedničinu izjavu da se ne želi sučeljavati jer želi svoj program staviti u fokus.

“Nitko nema pojma što je program predsjednice, niti je bitno. To je sasvim beznačajno. Program predsjednice je program HDZ-a”, kazao je.

Čačić smatra da kampanja Zorana Milanovića nije dovoljno dobra.

“Ono što radi Milanović nije dovoljno dobro. Slogan je odličan – mi želimo biti normalna Hrvatska. Ali nedovoljno se u stvarnoj poruci da tu poruku da želi biti pravobranitelj Hrvatske pretvara u stvarne poruke”, rekao je Čačić, dodavši kako je Milanović bio najbolji student na fakultetu te da je završio postdiplomski u Bruxellesu, ali to ne naglašava dovoljno.

“Ovog trenutka predsjednik Vrhovnog suda se bira isključivo i samo na prijedlog predsjednika države. Ako predsjednik države ne predloži kandidata, nema izbora. Milanović se ne treba miješati u rat na desnici”, smatra Čačić.

Čačić Miroslava Škoru ne vidi kao kandidata “pravog HDZ-a”, kakvim se on sam predstavlja, a njegovu eventualnu pobjedu vidi kao potencijalni pad premijera Andreja Plenkovića i dolaska na vlast ultradesnice.

“Škoro predsjednik države, tvrda desna Vlada i mi ulazimo u sindrom Poljske”, kazao je Čačić.

Škorin rast i pad predsjednice vidi kao situaciju u kojoj Milanović možda i neće ući u drugi krug.

 

 

Komentiraj