Čačić: “Pravosuđe je kloaka, a dogovor oko Vrhovnog suda jedino je rješenje”

Hrvatsko pravosuđe je kloaka, a dogovor je jedino rješenje oko Vrhovnog suda, poručio je na N1 predsjednik Reformista i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

“Meni je potpuno jasno da je tu jedina mogućnost rješenja – sredina. Stvari će se pokrenuti samo tako da se dosegne određena razina dogovora. Tu su dvije ključne institucije, jedna je predsjednik države, druga je Hrvatski sabor”, kazao je Čačić i dodao što bi bio sljedeći korak: “A onda treba korigirati i sam zakonski tekst (Zakon o sudovima) koji je očito nepotpun.”

Čačić je na Ustavni sud i jučerašnju odluku išao oštro: “Kad se na jednoj takvoj temi struka očito ozbiljno raskolila u svojim stavovima, onda je blago rečeno nepristojno od Ustavnog suda da ne otvori javnu raspravu, a donosi odluke u kojoj je sam Ustavni sud podijeljen.”

Čačić je rekao da svi znaju da promjena na čelu Vrhovnog suda nije reforma, ali je važan početak, kao i to da nije istina da nitko u HDZ-u ne želi reformu sudstva. Rekao je da je ministar Malenica taj koji je po prvi put u nekoliko desetljeća “izdao naredbu” da se imaju zaključiti svi sudski postupci stariji od sedam godina.

Dodao je tko još želi reformu pravosuđa: “Plenković ima sasvim sigurno tu želju.” Ali, to što su se stvari zakuhale oko Vrhovnog suda: “Mislim da to nije dobro za Plenkovića.”

Kazao je kako će “prvi korak će sigurno biti da se raspiše novi javni poziv, sutra ili prekosutra, jer takav je javni okvir”, uvjeren je Čačić.

Opisao je kakva osoba treba voditi Vrhovni sud: “Netko tko je spreman, tko ima kičme, snage, a gospođa Zlata Đurđević sve to ima koliko sam čitao. Ja ću za nju glasati uvijek, bez obzira tko o njoj glasao bilo tko. Mislim, glasat će Reformisti.”

“Profesorica Zlata Đurđević je rekla da će se javiti na javni poziv. Neka ide javni poziv, neka se javi, i idemo vidjeti u Saboru tko je za što”, kazao je i potom kratko naveo u kojoj bi poziciji bio tko u vladajućoj većini u takvoj situaciji.

Čačić je kazao kako “HDZ možda neće glasati” za Zlatu Đurđević u Saboru, HNS i Reformisti “sigurno hoće”, a “SDSS bi se morao jako, osramotiti da ne glasa”, a za HSLS nije jasno odgovorio.

Stanje s tolikim sucima i aferama u kojima se otkrivaju, kazao je da građane uvjeravaju da im suci poručuju: “Vi ste budala, ja sam sudac i mogu raditi što god hoću! Ono što mene fascinira sa sudstvom, sa Sessom i s Mamićem, sjećate li se, svi se sjećamo, zašto je Sessa postao predsjednik Vrhovnog suda? Zato što nije postao Turudić. A zašto nije postao Turudić? Zato jer je tada, a već je sve dogovoreno s Kolindom, sve je objavljeno, izašao je na vidjelo da je kuhan i pečen, da je prst i nokat sa Zdravkom Mamićem. A što je postao? Postao je predsjedavajući do izbora predsjednika Visokog kaznenog suda koji je na sebe preuzeo 90 posto faktičkih ovlasti Vrhovnog suda”, objasnio je.

“Kad se jednom ukorijeni mafija”, kazao je, “Kad je sustav postavljen, jedan manji broj na ključnim mjestima može odigrati sve ovo što se odigrava. Ja se slažem s tim da je hrvatsko pravosuđe trulo, da je unutar toga sudstvo jedan od najtrulijih segmenata”, kazao je i dodao što prijeti vladajućoj stranci: “HDZ će morati izaći iz tog rova jer će ga to skupo koštati. Ne može ostati u tom rovu u kojem ga se može identificirati da brani kriminal u sudstvu. Ne može! Ja znam da to nije stav predsjednika Vlade. Prijeti mu opasnost da ga se percipira kao onoga tko štiti mafiju.”

Čačić je kritizirao Milanovićev stil: “Način je važan, nije dobro bacati benzin na vatru, davati izjave koje se mogu shvatiti osobno.” Ali zato nema sumnje da predsjednik Republike apsolutno ima pravo u tome za što se bori: “Sve to što danas govori Milanović, vratit će mu se, ali ne kao minus, nego kao plus.”

Komentiraj