Predsjednik Reformista i bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić u srijedu je za ‘Novi dan’ N1 televizije prokomentirao najavljenu poreznu reformu, koja će danas u podne biti predstavljena koalicijskim partnerima vladajuće većine.

“Da je bio prijedlog koji je prvobitno naglašavan, smanjenje opće stope PDV-a, mi smo rekli da je to neodgovorno, opasno i štetno. Ovo što sad čujemo je pametno, dobro, očito je netko uspio razumjeti što je tu bitno. Ako skineš 12 posto bazičnim proizvodima pomogao si najsiromašnijem sloju. Stanovništvo Hrvatske će osjetiti taj pomak malo manje”, rekao je Čačić.

Dodao je da se oko drugog dijela priče, zdravstva, nije učinilo ništa. “Nije to rješenje, naročito kad zdravstvo samo po sebi nije pokazalo sposobnost da napravi reforme. Nije to samo pitanje Kujundžića, nijedan ministar nije napravio ništa. Jednostavno ne žele ući u rat sa svojim lobijem, s liječnicima. Možda da dovedete nekoga tko nije liječnik, možda bi taj nešto i napravio. Veći porez na cigarete i alkohol… Te priče da se brineš o zdravlju, ma dajte, to ni djeca u dječjem vrtiću ne mogu slušati takve bedastoće. Reci, hoćemo novce jer nismo napravili reforme”, kazao je.

Čačić je poručio i kako je rast plaće na malim plaćama od 17 kuna smiješno. “Bedastoća. Kažem, dignimo bazu oslobođenja od doprinosa s 3800 na 5000 kuna. Time ćemo najsiromašnijima automatski dići plaće između 350 i 500 kuna. A ostavimo ukupan doprinos”, poručio je.

Komentiraj