Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Radimir Čačić u utorak je u emisiji ‘Veto’ Sanjina Španovića na Jabuci TV rekao kako će podržati opoziv premijera Tihomira Oreškovića, bez obzira na uvjet koji je postavio ranije – da svi HDZ-ovi ministri daju ostavku. Taj potez objašnjava činjenicom da je Tomislav Karamarko odustao od premijerske pozicije u novoj Vladi.

“Orešković s ovom Vladom nema tu što tražiti. Smatram da je bespredmetno što mu se stavlja na teret od strane HDZ-a. Njegova odgovornost je tek u trećem redu. Prva je odgovornost Karamarka, druga je odgovornost Petrova, a proizvod njihove nefunkcionalnosti je Orešković”, rekao je Čačić.

Dodao je kako će glasati za opoziv Oreškovića, naglašavajući da ni HDZ nema dovoljan broj ruku za formiranje nove Vlade, ni SDP za raspuštanje Sabora. Ako bi se u petak na dnevnom redu našao prijedlog za opoziv Karamarka, glasao bi jednako. Nije želio odgovoriti hoće li glasati za novu Vladu koju HDZ s kandidatom Zdravkom Marićem za mandatara pokušava sastaviti. Na kraju je na inzistiranje voditelja Španovića priznao kako je to moguće u slučaju kada bi ideologija potpuno napustila Domoljubnu koaliciju kao tema rada Vlade.

“Nova Vlada mora imati jasnu poziciju, ideologija van, a pet programskih tema na papir, da vidimo tko to radi i onda možemo razgovarati”, poručio je Čačić. Naglasio je kako je puno vjerojatnije da će se ići na nove izbore. “Moja procjena je deset posto vjerojatnosti da ćemo imati novu Vladu, a devedeset posto da ne, i da ćemo onda imati i novi problem, a to je Živi zid s desetak mandata”, kaže.

Poručio je da je Živi zid ‘stranka anarhije, nezadovoljstva, rušenja i ogorčenja’.

Komentiraj