Čačić: “Milanović će predložiti Zlatu Đurđević za Vrhovni sud”

Varaždinski župan Radimir Čačić želi tu funkciju obavljati i iduće četiri godine, pa je pred okupljenim stranačkim vodstvom najavio kandidaturu za novi mandat na svibanjskim lokalnim izborima.

Kandidat za zamjenika je Robert Vugrin koji tu dužnost obnaša i u ovom mandatu. Čačić je na predstavljanju nabrajao projekte koje je u županiji realizirao. Rekao je i da je reduciran broj službenika za više od trećine, te da su ušli u suficite i povećali plaće.

Radimir Čačić gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao što očekuje od narednih izbora.

Također, otkrio je koga je Milanović predložiti za čelnu poziciju Vrhovnog suda. To će, prema njegovim riječima, biti Zlata Đurđević.

Razgovor iz emisije prenosimo u nastavku članka u cijelosti.

Prije četiri godine u prvom krugu jedva da je ušao u drugi krug, bolji je bio Predrag Štromar.

“Moja ideja tada je bila potpuno jasna, moramo ući u drugi krug, u drugom krugu se ne sukobljavaju stranke ni ideologije, sukobljavaju se ljudi. Stvar je završila tako da je Štromar završio na broju glasova koje je imao, ja sam svoje udvostručio”.

Od prvog dana mandata, naglasio je, izvršna vlast je u rukama reformista: župan, dožupani, sad je samo jedan u sljedećem mandatu. Mi želimo imati potpuno jasnu centrističku poziciju i želimo prema Zagrebu i prema regiji svoje glasove upotrebljavati po svojoj odluci u korist svojih građana nevezano s ideologijama”, rekao je Čačić

Dobra suradnja s dvije najveće stranke

Čačić je dodao da i s HDZ-om i SDP-om vrlo dobro surađuju.

”S HDZ-om imamo nepotpisanu koaliciju, a s SDP-om nepotpisanu projektnu suradnju”.

Na nacionalnoj razini, međutim, je u koaliciji s HDZ-om, u srijedu su imali sastanak.

”Teme su bile Petrinja, cjepiva i Vrhovni sud. Obzirom na razgovor koji je bio predviđen na razini koalicije gdje predsjednik HDZ-a vodi sastanak, u srijedu ujutro sam nazvao predsjednika države da vidim što on misli o toj cijeloj temi. Rekao mi je što misli i da namjerava predložiti jednu gospođu”.

”Vjerojatno misli na Zlatu Đurđević. Pitao sam ga slaže li se da ja to na koalicijskom sastanku iznesem, rekao je da se slaže i ja sam to rekao i upozorio sam na jednu činjenicu, da bez obzira na što i na koji način tko tumači, moje mišljenje o hrvatskom pravosuđu ne može biti gore. To sam javno rekao, svaki put ponavljam, a Vrhovni sud je dio te priče. Nije najveći, ali nema ali.

Drugim riječima, otvoriti temu hrvatskog pravosuđa, a ovdje premijer i predsjednik o jednoj od tih točaka će morati razgovarati, ja se u tom neću opredjeljivati ni na strani Vladine većine, ni na strani predsjednika. Nemam za to dovoljno znanja. Meni je potpuno jasno da je 30 godina funkcioniralo bez zakona”, iznio je Čačić.

Sprovod Milana Bandića

Komentirao je zašto nije bio na sprovodu Milana Bandića.

”Nisam ni smatrao da je potrebno da budem na sprovodu. Rekao sam da sam uvijek bio fasicniran njegovom energijom, bilo je razloga da budem, ali i njegovom strasti za politikom. To je bilo apsolutno fascinantno. Mi smo se znali od 1995. godine od zagrebačke krize, ja sam postao predsjednikom stranke 94., a on je tad nekad postao tajnikom gradske organizacije.

Počeli smo ozbiljnije surađivati 2000. godine kad smo zajedno dobili izbore. Surađivali smo ponekad dobro, ponekad u sukobima. On zaista nije bio čovjek ideologije bez obzira što je potekao od SDP-a. Pamtit ću ga vrlo različito”, poručio je Čačić u razgovoru za RTL.

Komentiraj