Čačić kaže da se nije htio cijepiti preko reda: “15 cjepiva smo još i bacili”

Varaždinski župan Radimir Čačić otkrio je u srijedu da se nije cijepio preko reda. Opisao je da su mu, prilikom prvih cijepljenja u domovima za starije i bolnicama, ponudili da ga cijepe jer je ostalo cjepiva. Cjepiti se, kaže, nije htio.

“Da, 15 cjepiva smo još i bacili. Ja sam rekao da se ne želim cijepiti. Kad procijepite sve zdravstvene radnike i sve domove starijih, onda donesite službenu odluku i javite mi se”, rekao je Čačić. Dodaje da je inzistirao na tome da mu se jave da ga cijepe tek ako bi on u tom trenutku bio u kategoriji prvoj na redu za cijepljenje.

Tako je, ističe, i bilo. Nadležne službe javile su mu kad je na redu za cijepljenje bio i on sa svojim komorbiditetima. Cijepio se, podsjetimo, 19. siječnja zajedno s osmero vijećnika Županijske skupštine, javno u Općoj bolnici Varaždin (naslovna fotografija).

“Kod nas, jer sam tražio uvid u to, nitko niti jedna jedina osoba u našoj bolnici u našem sustavu, nije cijepljena da to nije službeno zavedeno”, rekao je Čačić za N1 televiziju. Na pitanje o ‘nizu slučajnosti’ zahvaljujući kojima je niz istaknutih osoba primile cjepivo jer su se, kako ispada, našle u pravo vrijeme na pravom mjestu, Čačić kaže da tu nema slučajnosti. “To je jedna farsa, to je nešto što je potpuno neprihvatljivo”, istaknuo je varažinski župan i dodao da smatra da bi, ako je moguće, za takve slučajeve trebali odgovarati.

Rekao je da su kritike na Alemku Markotić bile opravdane i nisu bili napadi: “Svi koji su izvan protokola i mimo odluka Stožera se cijepili, postupili su u najmanju ruku nekorektno, pa i nemoralno, budimo precizni.”

Poručuje da ravnateljica Zarazne nije smjela cijepiti svoju mamu dok ona po protokolima nije prva na redu. “Argument za cijepljenje nije ‘to je moja mama’. Argument je da se po protokolima, nakon što se cijepe zdravstveni radnici, ide po starosti ako nema komorbiditeta te oni koji su u riziku”, rekao je Čačić i dodao da je majka Alemke Markotić kao osoba starija od 80 godina i iz obitelji je nekog iz zdravstvenog sustava – direktno ugrožena i zato je, navodi Čačić, trebalo propisati protokole.

Komentiraj