ČAČIĆ: “Izbori su tu i svaki preminuli stavlja se direktno na dušu onih koje vode državu”

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti, varaždinski župan Radimir Čačić, u petak je komentirao najnovije financijske projekcije Vlade i novi set mjera rasterećenja gospodarstva istaknuvši da je iznenađen vladinom prognozom rasta po stopi od 6,1 posto u 2021.

Čačić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar javnih radova, obnove i graditeljstva, komentirao je za Hinu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, odnosno najnovije financijske projekcije Vlade i novi set mjera rasterećenja gospodarstva.

Ustvrdio je kako “nije iznenađen prognozom pada BDP-a od 9,4 posto, ali je iznenađen vladinom prognozom rasta po stopi od 6,1 posto u 2021.”.

“Mislim da je ta prognoza jako ambiciozna i očito je da se zasniva na povratku turističke sezone. Ako ne budemo imali sezonu, teško je očekivati bilo kakav, a kamoli takav ogroman, snažan rast”, rekao je Čačić.

Smatra kako je sasvim sigurno da ćemo ove godine imati ozbiljan financijski udar koji ćemo morati godinama nadoknađivati.

“To je dug, a sretna okolnost je da je zaduženje bilo uz prinos od 0,66 posto. Sve što se bude kretalo u tim okvirima, u suštini neće predstavljati nesavladiv zadatak u sljedećih srednjoročno pet, a ja očekujem i više godina, u kojima ćemo morati nositi taj teret”.

Čačić je dodao da svi oni koji se razumiju u makroekonomiju znaju da je riječ o servisiranju kamate te kazao da ako imamo kamatu koju možemo izdržati, bez obzira na visinu duga, to neće predstavljati nesavladivu prepreku u sljedećim godinama.

Pad gospodarstva ogroman udarac za Hrvatsku

Pad gospodarstva Čačić ocijenio je ogromnim udarcem za Hrvatsku. “Preuzeli smo taj rizik takvim odlukama u borbi protiv pandemije koje su bile rigidne, tvrde, donijele su rezultate na zdravstvenom području, a nanijet će dodatne štete na gospodarskom. Što je tu prava mjera, teško je reći”, istaknuo je.

Rekao je kako je, sa stanovništva političkih poena neposredno pred izbore, sigurno da je prava mjera rigidno čuvanje zdravstvene slike nacije.

“Izbori su tu i svaki preminuli stavlja se direktno na dušu onih koje vode državu. Dugoročno to nije sasvim tako i mi smo naučeni u ovoj zemlji da se puno toga podvrgava kriteriju trenutka pa je to u velikoj mjeri bilo i sada tako”, rekao je predsjednik Reformista.

Zaključio da će pred novom Vladom, koja god ona bila, “biti zadatak sanirati sve gospodarske posljedice – osiromašenje zemlje i manje novca za zdravstvo, ali i za mnogo toga drugog”.

Komentiraj