Čačić: “Igramo opasnu igru. Hrvatska se penje u samu špicu svjetskog broja umrlih”

Varaždinski župan Radimir Čačić u četvrtak je gostovao na N1 televiziji, gdje je poručio da je situacija s koronavirusom u toj županiji alarmantna.

Apsolutno ništa od ozbiljnih mjera se nije poduzelo. U Varaždinskoj županiji nisu nikakve mjere. Nacionalni stožer odbio je i one minimalne – zatvaranje ugostiteljskih objekata u 20 sati. Na snazi je zatvaranje u 22 sata, to ima i većina drugih županija u kojima nije ovakvo stanje. Situacija u kojoj imate 550 ugostiteljskih objekata i 5 inspektora je izvan svake kontrole”, prokomentirao je Čačić.

Potom je naveo da je, u komercijalnom testiranju, u rujnu 1,3 posto bilo zaraženo, listopadu 6,5, 18,4 posto u zadnjih mejsec dana. Zadnji tjedan 25,8 posto svih testiranih u bolničkom sustavu su zaraženi. “Imamo nevjerojatnu situaciju da se kontinuirano prodaje direktno lažna priča koja govori da su druge zemlje u Europi gore – ne, od sjevera zemlje nije nitko gori… Igramo opasnu igru. Hrvatska se penje u samu špicu svjetskog broja umrlih. Određeni broj nije trebao umrijeti, za to netko treba preuzeti odgovorost”, ustvrdio je Čačić.

Dodao je da je odigrana igra ‘bad guy, good guy’. “Na županije je prebačeno da predlažu mjere, a Stožer ih prihvaća ili odbija. Imate ljude koji se trude ovu kamilicu od mjera proglasiti mjerama. Advent? Pa kud mi idemo. Ako Stožer na razini države želi preuzeti odgovornost za ovo kuda idemo, neka to javno kaže. Ugostitelji će dobiti komplentnu naknadu za rad ako se zatvore”, kaže Čačić.

Dodao je da su priče o testiranjima ‘trećerazredne demagoške priče’. “Pa mi smo naručili već 15 tisuća testova bez nacionalnih stožera, ali nije to rješenje, rješenje je sprečavanje kontakata. Zaraza se prenosi ljudima od 20 do 40 godina, a žrtve su oni stariji. Nije to lockdown, nismo ga imali ni u prvoj fazi. Tražimo da se zaustave sva okupljanja u zatvorenim prostorima, sporstka događanja, rekreacija. Nema više alibija, mi smo najgori u Europi”, poručio je Čačić.

Komentiraj