Čačić: HGK Hrvatskoj treba, ali je temeljito treba mijenjati

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke Reformisti, gostovao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

“OD 1991. Zakon o HGK se nije mijenjao, a nije imao ni jedan amandman. Zaključak je vlade da se napravi novi zakonski okvir. Rok da se to napravi ne smije biti veći od nekoliko mjeseci te mora biti formuliran prije ljetne pauze”, rekao  je Čačić.

Rekao je da saborska većina nije upitna te da je ono što se dogodilo u petak u saboru apsolutno formalno pravo opozicije, samo što je pitanje je li to moralno.

“Mnoge stranke su bile u poziciji da ukinu HGK pa nisu. SDP je imao prijedlog za reforme 2014. godine i rekao da se za mala i srednja poduzeća ukine članarina, a ne za sve. To je bilo kada je bio na vlasti, a kada je otišao, sada ubij Komoru”, komentirao je Čačić.

“Smatram da je HGK zaista institucija za uhljebljivanje i to užasava građane. Gospodarstvenici su svjesni da od HGK gotovo da nema nikakve koristi, ali to nije razlog da netko tko je odgovoran, kaže da tu instituciju treba ukinuti. Ne, nju treba korjenito mijenjati”, istaknuo je.

Članarina u HGK

Čačić je rekao da je članstvo u HGK važno “kako bi se imala evidencija nad članstvom”, ali da se treba ukinuti članarina za male poduzetnike. Smatra da se treba eliminirati politički utjecaj u smislu “ja sam sebe biram”, da gospodarstvenike treba snažno izbaciti na tržište, a što se tiče članarine, možda je jednom u budućnosti i ukinuti.

HGK trenutno dobiva 71 posto prihoda od članarina, a 5 posto od tržišta. Čačić je naglasio kako su sve kritike prema HGK opravdane, ali nije rješenje da se ona uništi. HGK ima 560 zaposlenih i 4 milijuna kuna isplaćuje vanjskim suradnicima.

“Do 90-ih mi smo gradili sustave, ma kakvi oni bili, ali su nas predstavljali u izvoznim poslovima, okupljali, komunicirali prema bankama. Ti sustavi su se raspali, a nove nismo uspostavili” govori Čačić i dodaje kako u tom smislu komora ima smisla, ali da je političko kadroviranje karcinom.

“HGK je nešto što Hrvatskoj treba, ali ne ovakva”, poručio je Čačić.

Komentiraj