Čačić: Bernardić mora biti premijer jer ne želimo više trpjeti korupciju

Reformisti su novi partner Restart koalicije, ali samo djelomično. Što to točno znači i kakve su šanse da Davor Bernardić bude premijer u razgovoru za RTL govori predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Zašto nema suradnje s Restartom u vašoj, 3. izbornoj jedinici? Je li razlog tomu da želite osobno potući vašu bivšu stranku, HNS?

“To je jedan od razloga, ali manji. Rekao bih da je ključni razlog što želimo zadržati našu poziciju centra. Zna se da smo lijevi centar, zna se da preferiramo suradnju s lijevim centrom, međutim, želimo u našoj bazi izaći samostalno, dobiti svoje glasone i s njima samostalno raspolagati. Dajući prioritet, naravno, prvo opciju lijevom centru. To isto smo rekli i prije sporazuma u 6. jedinici. To je jedina jedinica gdje smo sa SDP-om. S HDZ-om nismo nigdje. Zašto u 6. i na koji način? Idemo na deseto mjesto, to nije ulazno mjesto. Mi moramo sami zaslužiti mandat, time ćemo ojačati ukupnu grupaciju Restarta, a naravno, naš glas je naš glas. I nakon prava prvog pokušaja gospodinu Bernardiću, za koji sam gotovo siguran da će se dogoditi. Ako me pitate, rekao bih da sam siguran da Restart osvaja relativnu većinu. A onda ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati”, naglasio za RTL.

Što ako to ne bude tako, otvoreni ste za suradnju s HDZ-om?

“Ne idemo u koaliciju, niti smo ikad išli, niti sam ja bio. Ali, moram reći da sam samo jedanput bio sa SDP-om. To ljudi brkaju, ali kao predsjednik, išao sam samo jednom. Mi izlazimo uvijek samostalno, a treba surađivati sa svakom demokratskom vladom.”

Nismo poput HNS-a da idemo sa jednima pa završimo sa drugima

“Ne mogu nam zamjeriti jer mi nismo pozicija HNS-a, da izlazimo s jednima na izbore, dobivamo njihove glasove i nakon toga glasamo protiv njih. Ne, mi izlazimo samostalno i kad izlazimo u suradnji, idemo sa svojim mandatom i dajemo jasnu podršku SDP-u.”

Tijekom razgovora Čačić je rekao kako Bernardić neće biti bolji premijer od Milanovića

“Da razjasnim stvari. Plenković kad je kretao, nije znao ništa. Ni Milanović nije znao. Malo toga zna i Bernardić. Ali, on je jedan pametan i ozbiljan dečko, koji je spreman učiti i razgovarati, on je radnik. To daje perspektivu kvalitetne promjene. Hrvatska mora dobiti promjenu. Ona mora doći zašto? Ne želimo više trpjeti korupciju, a bilo ju je previše u ovoj Vladi. Ni u policiji, a posebno ne u sudstvu. Sudstvo je do srži korumpirano.”

Nemamo snage, novaca ni volje za INA-u

“Odustat će se. Ako ne danas, onda sutra. Za izbore možda nije dobro reći “samo smo se šalili”. Sad se takve stvari ne govore, ali kad dođe vrijeme, odustat će se od toga. Odustalo se i od drugih gluposti pa, srećom, to ne vidim u programima, i HDZ-a i SDP-a. Kao, recimo, smanjenje PDV-a.”

Moramo prodati INA-u jer sa našim dionicama nemamo snage ni da kažemo dobar dan

“S Inom smo završili, u njoj nemamo nikakav utjecaj. Ono što trebamo jest uspješna kompanija, s kojom će upravljati ili MOL… U redu, mi kao država pratimo poslovanje. Ali, moramo prodati sve što imamo u Ini jer s 49 posto nemamo glas ni da kažemo “dobar dan”. A novac nam treba i imamo ga u što uložiti”, rekao je za kraj.

 

Komentiraj