Pixabay

CA u ponedjeljak planira letove prema redovnom redu letenja

Iz Croatia Airlinesa u petak navečer izvijestili su da su u 17 sati dobili službenu obavijest sindikata ORCA da odgađa najavljeni štrajk, koji je trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., te da sve letove planiraju toga dana i iza toga obaviti prema redovitom redu letenja.

Croatia Airlines, nakon primljene obavijesti, obustavio je pripremu kriznog reda letenja i sve letove planirane u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. i dalje, planira obaviti prema redovitom redu letenja.

Odlukom Uprave, navodi se u priopćenju, istodobno su ukinute i mjere, koje su se planirale provesti kako bi se štetne posljedice štrajka umanjile što je više moguće, a riječ je o poništenju odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza; isplati plaća za srpanj i razdoblje koje slijedi prema pravilniku o radu umjesto prema bivšem kolektivnom ugovoru; razmjernom umanjenju plaća i svih dodataka na plaću radnicima koji štrajkaju, uvođenju obveze članovima posada sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih; uvođenju prekovremenog rada radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka.

Uprava Croatia Airlinesa još je jednom pozvala sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti.

„Činjenica je da je Croatia Airlines na Županijskom sudu u Zagrebu podnio tužbu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka. Sud danas nije donio odluku o zakonitosti štrajka i novo pravno ročište zakazano je u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., a kompanija pritom napominje kako su zbog odgode štrajka nastupile nove okolnosti”, zaključuje se u priopćenju.

Sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) u petak poslijepodne, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, odgodio je početak štrajka najavljenog za ponedjeljak, kako bi se u razumnom roku osigurali potrebni preduvjeti za zaključenje kolektivnog ugovora.

Sindikat ORCA izvijestio je također da Županijski sud u Zagrebu na današnjoj raspravi u povodu tužbe Croatia Airlines nije utvrdio štrajk nezakonitim. Sindikati su u utorak Upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavili štrajk zbog neprihvaćanja svoga prijedloga kolektivnog ugovora.

Komentiraj