Slavko Midzor/PIXSELL

BUŽINKIĆ: ‘Vlast nastoji onemogućiti rad dijelu civilinog društva’

Predsjednica novog Vladinog Savjeta za razvoj civilnoga društva Emina Bužinkić, tijela kojem je cilj razvoj suradnje između Vlade i organizacija civilnoga društva, izrazila je zabrinutost odnosom vlasti prema civilnom društvu i kazala da “iza njega stoji politička agenda kojom se dijelu civilnog društva pokušava onemogućiti rad”.

Vlast u odnosu prema Savjetu izbjegava uvriježene demokratske procedure, Vladin ured za udruge već dulje od godinu dana nema predstojnika, a Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva već se dugo pokušava marginalizirati i staviti na led, kazala je Emina Bužinkić u intervjuu H-ALTER-u, portalu Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, prvom intervuju od izbora na tu dužnost.

Ona je istaknula kako se civilnom društvu smanjuju sredstva države, te da ga se nastoji prikazati kao nepotreban teret društvu, premda udruge veliki dio sredstava namiču natječajima iz drugih izvora.

U javnosti se nastoji kriminalizirati slika civilnog društva, u državi u kojoj ima toliko korupcije, a tako malo suđenja za nju, u kojoj su rođačke veze još uvijek jedna od važnih struktura djelovanja, zapošljavanja i napredovanja, kazala je Emina Bužinkić.

Niti jednoj vladi do sada nije bilo stalo do civilnog društva, premda je u njima bilo pojedinaca koji su barem do neke mjere razumjeli zašto je ono važno i stavljali njegov razvoj na dnevni red, kazala je predsjednica Vladinog Savjeta za razvoj civilnoga društva.

No, posljednjih godina se pokušava revitalizirati stara HDZ-ova krilatica nacionalne unifikacije, a svi koji ju ne podržavaju primorani su trpjeti pritisak, kazala je i dodala kako se to događa unatoč činjenici što je aktualni premijer Andrej Plenković ranije bio član Upravnog odbora Nacionalne zaklade.

Ona je priznala da su i u civilnom društvu dogodilo “razvodnjavanje” njegova “pojma i koncepta”, te da je došlo i do birokratizacije, u koju su dobrim dijelom gurnuti natječajnim uvjetima.

Nalazimo se u situaciji da se po nekoliko sati dnevno bavimo administracijom i papirima, što znači da se manje bavimo ljudima. Počeli smo “raditi posao” što mnogima od nas nije nikada nije bila životna ideja, objasnila je.

“Mora postojati civilno društvo koje puše za vrat svakoj vladi i upozorava kada političari izlaze iz demokratskih okvira. Bez toga nema demokracije, a upravo su udruge koje se dugi niz godina bave nadziranjem i kritikama vladinih politika, danas trn u oku dijelu političke scene”, zaključila je predsjednica Vladinog Savjeta za razvoj civilnoga društva Emina Bužinkić.

Komentiraj