Patrik Macek/PIXSELL

BUTKOVIĆ ‘Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama najveći nam je izazov’

Reforma pomorskog zakonodavstva obuhvaća izradu prijedloga i donošenje tri ključna zakona u pomorstvu: Zakona o lučkim kapetanijama, izmjene pomorskog zakonika te novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kazao je u petak u Zadru ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na obilježavanju Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, dodavši kako bi se njome trebala omogućiti digitalizacija svih usluga u pomorstvu.

Dodao je kako su prva dva zakona donesena, a sada slijedi izrada prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, što je, ustvrdio je, i najveći izazov njegova ministarstva.

Istaknuo je kako bi reforma trebale omogućiti digitalizaciju svih usluga u pomorstvu u sljedeće tri godine te smanjiti administrativno opterećenje kako za građane, tako i za pomorce i brodare. Naglasio je potrebu poboljšavanja obrazovanja pomoraca te je naveo kako su dodijelili tri milijuna kuna srednjim pomorskim školama za nabavu opreme za izvođenje nastave.

Osim ulaganja u ljude, ministar Butković istaknuo je važnost ulaganja u luke, koje su vrata u svijet i pokretač gospodarskoga razvoja, zbog čega je u razvoj i modernizaciju infrastrukture luka uloženo više od 310 milijuna kuna.

“Prvi put osigurali smo financiranje u malim županijskim lukama bespovratnim europskim novcem, a riječ je o 80 milijuna eura koje imamo na raspolaganju”, poručio je.

U sklopu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe u Zadru je potpisan i sporazum o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz, procijenjene vrijednosti 17,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Sporazum su potpisali su ministar Oleg Butković, župan Zadarske županije Božidar Longin, direktor tvrtke Plovput d.o.o. Mate Perišić, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić i zamjenik gradonačelnika Općine Vir Antonio Vučetić.

Privlački gaz plitki je pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva, smješten između kopna i otoka Vira. Ministarstvo i Plovput financirat će više od 80 posto vrijednosti projekta, a ostatak Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave.

“Riječ je o dobrom projektu, koji donosi veliki potencijal u prometnom, turističkom i gospodarskom smislu. Treba pohvaliti tvrtku Plovput, koja se uključila u financiranje projekta i na taj smo način uspješno zaokružili financijsku konstrukciju. Ovo je samo još jedna potvrda odlične suradnje sa Zadarskom županijom i nadam se da ćemo što prije krenuti u realizaciju”, rekao je ministar Butković.

Mate Perišić, direktor Plovputa, naglasio je kako će se gaz produbiti za tri metra dubine te proširiti za oko šest metara te će njime moći prolaziti i veći brodovi.

“Ovaj plovni put prepoznala je još Austro-Ugarska te imamo projektnu dokumentaciju iz 1911. godine”, dodao je Perišić i otkrio kako već imaju kontakte s potencijalnim otkupljivačima iskopanog pijeska.

Komentiraj