BUTKOVIĆ ‘Za deblokadu računa 3. maja treba nam 90 milijuna kuna’

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Dnevniku Nove TV komentirao je Vladinu ulogu u spašavanju brodogradilišta 3. maj.

Ministar Butković je komentirao kako je Vlada prošli četvrtak donijela odluku o rješavanju tog pitanja.

“Mi smo danas s premijerom, ministrom gospodarstva i ministrom pravosuđa bili u 3. maju gdje se održao sastanak sa upravom. Tamo smo vidjeli koji su sve koraci potrebni kako bi se došlo do toga da 3. maj profunkcionira. Prvi i osnovni korak je deblokada računa. Vi znate da je Trgovački sud u Rijeci odgodio ročište za kraj rujna. Do tada treba riješiti neke stvari. Prva od njih je deblokada računa. Druga je činjenica da je nužno završiti ove brodove koji su ugovoreni i koji postoje na navozima u 3. maju. Ukupno ih je tri, a postoji interes i nekih drugih svjetskih i brodara i naručitelja za nove brodova”, kazao je ministar dodavši kako bi cjelokupna faza dovršetka tih brodova trajala bi oko dvije godine.

Ministar smatra kako bi u tom periodu trebalo naći strateške partnere te kako je uloga Vlade u tome pomogne.

“Znam da je tradicija brodogradnje u Hrvatskoj duga i svi smo emotivni i motivirani kad je brodogradnja u pitanju. Ono što smo danas čuli jest da ima temelja za zdrave osnove da se te stvari poslože. Ono što je bitno za deblokadu računa, a to je da je potrebno negdje oko 90 milijuna kuna”, naglasio je Butković.

Na upit hoće li spašavanje brodogradnje ponovno platiti porezni obveznici, ministar je odgovorio negativno.

“Dovršetak tih brodova ćemo mi na kraju naplatiti. Računa se da bi ukupan prihod od tih brodova bio negdje oko 750 milijuna kuna. Za deblokadu je potrebno oko 90. A 140 milijuna kuna je potrebno uložiti u tehnologiju, dizalice i sve ono što godinu dana nije radilo. I 540 milijuna kuna je nešto što će biti potrebno još dodatno uložiti kako bi se završili ti brodovi. Sve u svemu, ako bi to bilo onako kako to uprava kaže, a vidim da zaista postoji ozbiljnost, tu bi cijela priča bila u plusu”, tvrdi ministar.

 

Komentiraj