Splitski taksisti zadovoljni su današnjim sastankom u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na kojem se razgovaralo o problemu nelojalne konkurencije, doznaje se u petak iz Taksi udruženja Split.

Taksisti rade po zakonu, ali u posao upadaju oni koji auto taksi prijevoz pokušavaju prikazati nekako drugačije, rekao je Hini predsjednik Udruženja Lovro Čatipović.
On smatra da je Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji obuhvaća i auto taksi prijevoz, jako dobar jer štiti korisnika usluge i struku.
“Svi moramo biti profesionalci da bismo mogli sigurno voziti ljude. Ako se takvo što traži za prijevoz tereta ili bilo kakve druge prijevoze, jasno je da su ljudi na prvom mjestu i da treba voditi računa o tome da budu sigurno i kvalitetno usluženi”, rekao je Čatipović.
Dodao je kako se ministar Oleg Butković složio da su taksisti suočeni s nelegalnom konkurencijom koju treba što prije zaustaviti, ali da će vjerojatno razgovarati i s predstavnicima Ubera i Cammea.
Splitski taksisti i njihovi kolege iz Podstrane, Solina, Kaštela i Trogira proteklih su dana blokirali rad taksi tvrtci Cammeo, a zatim jučer prosvjedovali vozeći od gradskog groblja do centra grada, jer smatraju da Cameo nema dozvole za obavljanje taksi djelatnosti u Splitu.
Iz Camea su pak ustvrdili da oni nemaju taksi već prijevozničku djelatnost, da su napravili sve predradnje koje su trebali te da njihovi vozači imaju svu potrebnu dokumentaciju i da će, kao što već neko vrijeme u Splitu radi Uber, iznajmljivati vozila s vozačem što omogućuje zakon.(Hina)
Ministar prometa Oleg Butković nakon jutrošnjeg sastanka s predstavnicima taksista iz cijele Hrvatske, izjavio je kako prijevoznička tvrtka Taxi Cammeo u Splitu, ali i Uber na području cijele Hrvatske posluju nelegalno, piše Dnevnik.hr.

Razlog je što ne posjeduju dozvole za auto-taksi prijevoz predviđene Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu. Ministar prometa najavio je kazne ukoliko se odmah ne povuku.

‘Uber pa i Cammeo u Splitu rade nelegalno. I ovo što se događa u ovom trenutku nije u suglasnosti sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Mi nastavljamo sa radom prometne inspekcije, ne samo u izricanju kazni nego i u oduzimanju vozila koje će krenuti ovih dana’, istaknuo je za Novu TV Oleg Butković.

Stigao je i odgovor odgovor iz Ubera. Oni su poslali priopćenje u kojem naglašavaju da svi njihovi vozači posluju u skladu s zakonom, prenosi Index.

“Uberova aplikacija u Hrvatskoj spaja korisnike s registriranim partnerima-vozačima koji vole pouzdanost usluge i jednostavnost opcije naručivanja vozila s provjerenim partnerima-vozačima u zajednicu koja se bitno razlikuje od taksi usluge, odnosno naši partner-vozači bave se iznajmljivanjem vozila s vozačem, a ne auto-taksi prijevozom. Želimo ponuditi lokalnom stanovništvu i turistima alternativnu opciju u području mobilnosti te smatramo kako konkurencija podiže kvalitetu usluge i donosi sigurnost što bi trebalo poticati, a ne ometati.

Uberovi partneri-vozači posluju sukladno svim zakonima Republike Hrvatske, te su porezni obveznici Hrvatske gdje plaćaju sav porez na puni iznos svake vožnje.

Smatramo kako je potrebno što prije modernizirati postojeću regulativu sukladno preporukama Europske komisije koja zagovara razvoj ekonomije dijeljenja i novih poslovnih modela poput Ubera. Na tom predmetu surađujemo s predstavnicima iz više ministarstva te se nadamo, da će nakon Švedske, Estonije, Litve i Portugala i Hrvatska postati referentna država u području digitalne ekonomije i ekonomije dijeljenja”, stoji u priopćenju Ubera.

Komentiraj