BUTKOVIĆ “Tko želi dobro Hrvatskoj, neće ići u štrajk usred sezone”

Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar prometa Oleg Butković izjavio je za Dnevnik Nove TV da Croatia Airlines bilježi povećanje u prijevozu putnika te da misli kako situacija oko zazivanja štrajka nije dobra i nije dobra poruka.

“Sigurno da to nije dobra situacija, u turističkoj sezoni kad je cijela Hrvatska okrenuta turizmu, kad svi živimo i govorimo o turizmu i da nam je bitan, da su rezultati pozitivni i sve bolji pa i kad je u zračnim lukama je povećanje prometa. Croatia Airlines bilježi povećanje u prijevozu putnika i mislim da ova situacija oko zazivanja štrajka nije dobra i nije dobra poruka”, poručio je ministar, koji smatra da uvijek postoji rješenje.

“Činjenica jest da novi kolektivni ugovor nije potpisan, ali se primjenjivao stari kolektivni ugovor, budući da je istekao. Mi smo imali prošle godine jedan sastanak u Ministarstvu mora i tamo smo imali određene dogovore koji su se poštivali, tako da mi je ovo jedna malo iracionalna situacija, jer svatko tko želi dobro tvrtki, tko želi dobro Hrvatskoj, ne može ići u štrajk u turističkoj sezoni”, smatra.

“Plaće su solidne i dobre u odnosu na neka druga zanimanja u Hrvatskoj. Mislim da visina plaća ne bi trebala biti razlog štrajka u turističkoj sezoni, kad je glavnina prihoda, kad tvrtka ovisi isključivo o ta dva tri mjeseca, jer znamo da je promet devet puta manji u veljači nego u srpnju i kolovozu, tako da je ovo zaista jedna glupa situacija”, kazao je, dodajući da “kompanija dugoročno mora tražiti strateškog partnera, mora tražiti svjež novac, dokapitalizaciju”.

“Turistička je sezona i ništa se neće dogoditi ako pregovori počnu u rujnu, listopadu i da se završe na neki način do kraja godine. Znači postoji puno rješenja. Ako smo isključivi, ako imamo neke druge ciljeve, onda to treba jasno reći i artikulirati. Zaključenje kolektivnog ugovora i činjenica da se poštivao kolektivni ugovor koji je istekao u primjeni plaća i prava svih koji ih imaju …”, smatra ministar.

“Upravi sam dao nalog da obave razgovore i razgovori su se vodili, pregovori i tako dalje. Uprava će se organizirati u slučaju da dođe do štrajka, ima određene scenarije. Neće svi ljudi štrajkati. Bit će i zamjenskih zrakoplova, ima tu puno varijanti, ali to sve izaziva enormne troškove i činjenicu da će činiti enormnu štetu tvrtki”, rekao je Butković.

Komentiraj