Butković: Terminal u Gružu nije projekt aktualne vlade

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je u Kraljevici u povodu raskidanja predugovora o koncesiji za projekt Terminala za kruzere u dubrovačkoj luci Gruž, izjavio da je nije riječ o projektu aktualne vlade, nego SDP-ove.

“Gospodin Andro Vlahušić je prozvao i Vladu i mene, tvrdeći da je to projekt ove vlade. No, to je projekt SDP-ove vlade i Vlahušića, jer je natječaj počeo u vrijeme bivše vlade, a odluka o koncesiji je donijeta 13. listopada 2015. godine u njenom mandatu, kad je Vlahušić bio član Upravnog vijeća, a i sad je to, kao predstavnik Grada Dubrovnika”, rekao je Butković.

Nakon toga je potpisan predugovor u veljači, a ugovor o koncesiji je trebao biti potpisan u travnju. Potpisivanje je prolongirano na zahtjev ponuditelja do 15. srpnja, a u međuvremenu, par dana  prije isteka tog roka ponuditelj je tražio produljenje ponovno do 1. studenoga, kaže Butković.

“Vodili su se pregovori gdje je ponuditelj tražio da država da jamstva u slučaju raskida ugovora, što je bilo neprihvatljivo, jer bi kršilo odredbe natječaja. Drugo, ponuditelj je ponudio lučku naknadu po putniku od 8,5 eura što je povećanje prema sadašnjih sedam eura. Treće, društvo arhitekata dalo je mišljenje da arhitektonsko rješenje nije u skladu s urbanističkim planom Dubrovnika, a nije dostavljena ni sva potrebna dokumentacija do 15. srpnja”, kazao je Butković.

Dodao je kako Lučka uprava i njeno Upravno vijeće nisu mogli donijeti drukčiju odluku, jer su morali postupiti zakonito.

“Vlahušić je bio i u raspisivanju i donošenju odluke o dodjeli koncesije i sad on muti vodu, jako dobro to zna, a ovdje je sve jasno”, istaknuo je ministar. Ustvrdio je da projekt nije propao, najavivši novi natječaj.

Istaknuo je da mora stajati iza odluke Upravnog vijeća Lučke uprave jer je zakonita. “Mi smo za investicije, ali i za poštivanje prava, ne možemo čekati godinu dana da se potpiše ugovor. Ne želim nikoga kriviti, ni Vlahušića, samo odgovaram na njegova prozivanja. O njegovoj će krivici suditi građani, vjerujem da su iz ovoga izvukli pouke”, rekao je Butković.

Predugovor o koncesiji za projekt Terminala za kruzere u dubrovačkoj luci Gruž, projekt vrijedan 94 milijuna eura, raskinut je u srijedu, jer je Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik zaključilo da do 15. srpnja nije usuglašen tekst Ugovora o koncesiji s tvrtkom Dubrovnik International Cruise Port Investment. Time je aktiviran članak aneksa predugovora koji kaže da se u tom slučaju pravni odnos koncesionara i davatelja koncesije raskida.

Projekt Terminala došao je u nedavno u fokus javnosti kada je Hrvatska komora arhitekata zatražila da se pobjednički rad nedavno zaključenog arhitektonskog natječaja za projekt terminala u dubrovačkoj luci Gružu povuče zbog “grube povrede natječajne procedure”, jer je bio objavljen i javno dostupan prije raspisivanja natječaja.

Komentiraj