Butković: “Projekt Učka u punom profilu ima nemjerljivu važnost za hrvatsko gospodarstvo”

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na današnjoj svečanosti povodom početka izgradnje druge cijevi tunela Učka, u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna, te poručio kako je taj projekt od iznimne važnosti.

Cijeli projekt nastavka izgradnje koji se čekao 40 godina komentirao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Danas je zaista povijesni dan. To je projekt koji je pripreman jedno određeno vrijeme u suradnji s koncesionarom. Kad zbrojimo to s projektom koji je u provedbi, a to je dovršetak istarskog ipsilona u punom profilu do samog tunela Učka, to je negdje u prosjeku oko jedan posto utjecaja na rast BDP-a u Hrvatskoj. Dakle, nemjerljiv je doprinos, ali najveći smisao projekata da se uključi što više hrvatska komponenta”, poručio je Butković za RTL Danas.

No cilj je i podići razinu sigurnosti u prometu.

“Dobivali smo neke nalaze od Europske komisije i ovo je sve u skladu s direktivom i minimalnim standardima koji se moraju zadovoljiti u tunelu. Tunel Učka i ostatak ipsilona imaju nekih problema sigurnosnih, tako da je to velika stvar”, rekao je Butković.

Važno je pitanje otkud dolazi novac za radove.

“Ovo je ugovor o koncesiji javno privatno partnerstvo. Znači mi smo zajedno sa koncesionarom produžili za pet godina, znači 2039. godine će to kompletno biti u hrvatskim rukama, i tunel i istarski ipsilon”, izjavio je Butković.

Komentiraj