Butković: “Pelješki most spajamo u srijedu u 23 sata, prva će ga vozila prijeći u ožujku 2022.”

U srijedu će biti spojena posljednja čelična komponenta Pelješkog mosta, čime će završiti konstrukcijska gradnja. I most i pristupne ceste bit će gotove do iduće sezone i gužvi neće biti, kazao je za HTV minstar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. A most će održavati Hrvatske ceste, bojazni za građane nema, dodao je.

“U srijedu spajamo posljednji segment čelične konstrukcije, spaja se hrvatski teritorij – to je veliki događaj. Nakon toga ide uređenje kolničkog zastora i sam most će s tehničkim pregledom biti gotov u veljači, a pristupne ceste bi trebale biti gotove u lipnju iduće godine, kazao je u ministar Oleg Butković”. Ponovio je kako je teško završiti radove istodobno, kad se radi o javnim natječajima. Veliki trag su utjecale poteškoće na koje nismo mogli utjecati, žalbe, ali i korona.

“Sve će biti gotovo do iduće sezone. Sve skupa ide jako dobro. Nema nikakve bojazni, nikakvog pritiska na ceste”, dodao je ministar. Napomenuo je će u srijedu oko 23 sata biti spajanje željezne konstrukcije i obilazak gradilišta. Nakon toga – radovi se nastavljaju, ne radi se ni o kakvom otvaranju, dodao je. Potvrdio je da naplate cestarine neće biti, a na održavanju mostarine radit će Hrvatske ceste.

“One su investitor i upravljat će mostom. Sve to imaju u svojim projekcijama i dodatnih udara na proračun i građane neće biti. U prvim godinama iznos cijene održavanja neće biti veliki, ali kroz desetljeća će se to morati povećati”, rekao je Butković. Podsjetio je da je potpisan ugovor za obnovu Krčkog mosta u vrijednosti 55 milijuna kuna. Rekao je da nas ovakve stvari ne trebaju zabrinjavati te da su Hrvatske ceste ozbiljna firma.

Prva osobna vozila mogla bi preko Pelješkog mosta u ožujku 2022, a krajnji rok za završetak svih pristupnih cesta i obilaznica je ljeto iduće godine.

Komentiraj