Butković o zamrzavanju cijena naftnih derivata: “Moramo se svi skupa nečega odreći, a izjava malih distributera je preishitrena”

 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković osvrnuo se na najave malih distributera, koji najavljuju zatvaranje 240 benzinskih postaja, ne slažu se s Vladom da imaju dovoljno prihoda.

“Mislim da u ovom trenutku nije im lako, nije lako niti Vladi, niti građanima. Ova odluka o zamrzavanju cijena, moramo se svi skupa nečega i odreći. Išli smo sa zamrzavanjem, “zagrebli” smo u marže i trošarine. Pričekajmo što će se događati na svjetskom tržištu s cijenom barela nafte. U tom smislu mislim da je njihova izjava preishitrena”, rekao je Butković u Dnevniku HRT-a.

Osvrnuo se i na poslovanje državnih tvrtki u sektoru prometa i kako će se cijene goriva odraziti na njih. Jadrolinija, Croatia Airlines, Hrvatske željeznice… Hoće li biti poskupljenja karata?

“Imali smo određeno poskupljenje što se tiče javnolinijskog pomorskog prometa. Kada govorimo o željeznici, nije došlo do povećanja, cestarina na autocestama je isto ostala ista. Većeg udara nije bilo, kompenzira se s dobrom turističkom sezonom, putnika ima jako puno. U većem su problemu javnolinijski cestovni prijevoznici. Mislim da možemo s uvođenjem javne usluge, aperliram na sve županije, za što je država osigurala oko 500 milijuna kuna, da ćemo taj dio kompenzirati”, naglasio je Butković.

Croatia Airlines je prošlu godinu završila s 290 milijuna kuna gubitka.

“Njezini problemi su bili i prije dolaska korone, zračni prijevoz je doživio najveći udar. CA je prije korone bila gotovo pred finalizacijom i pronalaskom strateškog partnera. Očekujemo da s jednim vraćanjem u normalu će se poslovanje stabilizirati, ali ne u cijelosti. Ostaje problem i finalni cilj pronalaska strateškog partnera. Ako ne uspijemo, država će stati iza toga”, kaže.

Filipović o Vladinim mjerama oko cijena naftnih derivata: Svi moramo preuzeti teret krize

Komentiraj