Butković: “Nestašice dizela nema, Vlada će reagirati i ne očekujte nikakve udare”

Autor:

27.09.2023.,Sibenik-U Kuci umjetnosti Arsen odrzala se konferencija u sklopu projekta „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putnickog terminala (PPT) u lucii Sibenik (III. faza zahvata)“ ciji je nositelj Lucka uprava Sibenik.na konferenciji su govorili  potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkovic, ravnatelj Lucke uprave Sibenik Pasko Dzelalija, projektantica Suncana Rapaic (de Architekten Cie) i predstavnik izvodjaca radova Antonio Perica (Minigradnja d.o.o.).   Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tvrdi da je Hrvatska među tri zemlje u europodručju s najjačim padom inflacije.

Opovrgnuo je nagađanja o mogućoj nestašici dizela te najavio nastavak velikih infrastrukturnih ulaganja, osobito u željeznicu.

I po Eurostatu i po prvim procjenama DZS-a inflacija pada. Ona je deset mjeseci padala, povećanje se bilježi u kolovozu. Odmah smo išli u pripremu peti paketa mjera za kućanstva i gospodarstvo, a obavili smo i razgovore s trgovcima, jer smo zaključili da je bilo neopravdanog dizanja cijena. Rezultat je značajni pad inflacije. Dobro smo reagirali i donijeli dobre odluke”, rekao je ministar.

Na pitanje hoće li inflacija nastaviti padati, kaže da su takve procjene i Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB).

“Trebala bi biti oko tri posto, odnosno, oko 2,8 posto u 2024. Pratit ćemo situaciju. Peti paket mjera vrijedi do kraja ožujka 2024. i ako bude potrebno, nastavit ćemo s mjerama. To je najmanje što možemo učiniti za građane i njihov standard”, izjavio je Butković.

Komentirajući vijesti s međunarodnih tržišta o cijenama nafte te moguću nestašicu dizela, naglasio je da nestašice dizela nema.

“Razgovarali smo s upravom Ine i s drugim distributerima, kada govorimo o gorivu, neće biti nestašica. S druge strane, da danas određujemo cijene goriva, došlo bi do smanjivanja cijene benzina za nekoliko centi, a cijene eurodizela bi ostale iste. Pratimo situaciju na tržištu i ako dođe do nekontroliranog porasta cijena goriva, Vlada će reagirati, ima mehanizme. Ne očekujte bilo kakve udare.”

Najavio je ministar i brojna ulaganja u infrastrukturu.

“Najviše će ulaganja biti u željeznicu. Sljedećih osam do deset godina obnovit ćemo kompletnu željezničku infrastrukturu na razinu na kojoj je danas u Hrvatskoj autocestovna infrastruktura”, zaključio je Butković u Dnevniku HTV-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.