Butković najavio beskontaktno plaćanje cestarina 2022. godine

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je sada već tradicionalnu akciju “Sigurna plovidba”, ovogodišnju turističku sezonu, a u Dnevniku HRT-a najavio i beskontaktnu naplatu cestarina 2022. godine.

Nautički turizam na razini prošlogodišnjeg

“Akcijom se više edukativno ukazuje na sve opasnosti koje prijete na moru. Ove je godine bilo je oko 400 nadzora i utvrđeno 120 prekršaja. Radimo na sprječavanju tragedija na moru”, rekao je Butković u Dnevniku.

Naglasio je i da je nautički promet na razini prva dva tjedna u kolovozu lani.

Policija na moru, kaznama protiv bahatih vozača

Naime, na Jadranu se danas provodila tradicionalna akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe. Cilj je bila provjeriti spremnost i učinkovitost svih mjerodavnih službi tijekom turističke sezone, kada je povećan broj plovila. Najčešći i najopasniji prekršaj je glisiranje na manje od 300 metara od obale.

Turizam iznad očekivanja

“Ukupan broj aktivnih brodic je na oko 70% ostvarenja u odnosu na lani, a za jahte duže od 20 metara smo na razini od oko 85%. Hrvatska se pokazala kao sigurna destinacija, a što se tiče nautike, prva smo destinacija svijeta”, istaknuo je.

Za 2022. godinu najavio je implementaciju novog, beskontaktnog sustava naplate cestarina. Objasnio je da je postupak promjene načina naplate cestarine bio završen prije izbora, natječaj je spreman, a izlazi na jesen.

Najavio je da će puni profil do tunela Učka biti gotov 2021., a druga cijev i završetak punog profila prema Matuljima 2024., kada bi čitava izgradnja Istarskog ipsilona bila završena.

Radovi na Pelješkom mostu bez kašnjenja

“Prošli tjedan došlo je 150 specijaliziranih kineskih radnika. Radovi oko pristupnih cesta idu dobro te se očekuje da će radovi biti završeni u roku”, rekao je Butković.

Na pitanje o nabavi više od 20 novih vlakova, rekao je da je na natječaj HŽ putničkog prijevoza, vrijedan oko 1 milijardu kuna, koji se 85% financira iz fondova EU-a, pristigla ponuda Končara. Nakon zaključenja ugovora prvi vlak bit će izručen za 24 mjeseca, a za 35 mjeseci svi ostali vlakovi.

Zbog krize u začinom prometu zaustavljen je postupak pronalaska strateškog partnera.

“Mora se pronaći rješenje da pomognemo Croatia Airlinesu. Naći ćemo rješenje u skladu s europskim propisima, a kada se situacija stabilizira, završit ćemo postupak pronalaska strateškog partnera”, rekao je.

 

Komentiraj