BUTKOVIĆ “Investicije u prometu dosegle su 20 milijardi kuna”

MMPI

S više od 520 milijuna kuna vrijednim Ugovorom  o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka koji je u utorak u Rijeci potpisao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s ravnateljem Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislavom Petricom te predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem investicije u prometu dosegle su 20 milijardi kuna. “Riječ je o velikom  investicijskom  ciklusu koji će pomoći rastu gospodarstva i BDP-a. Pokazuje se da je projekata iz dana u dan sve više i da smo sve uspješniji u korištenju europskog novca” – rekao je ministar Butković.

I za gradnju ove ceste, na koju se čekalo 15 godina, izravne poveznice zapadnog  dijela riječke luke i novog  Zagreb deep sea kontejnerskog terminala na glavne cestovne pravce Hrvatske i dalje prema Europi, 85%  prihvatljivih troškova ili oko 442 milijuna kuna osigurano je iz EU sredstava, a preostali  iznos od 78 milijuna kuna sufinancira se iz Državnog proračuna.

Novi cestovni pravac duljine približno 3,5 km omogućit će brže dopremanje i otpremanje tereta u riječku luku i otvoriti potpuno novi ulaz u središte Rijeke. Uz to, nova cesta će ukloniti postojeća uska grla, skratiti vrijeme putovanja, smanjiti razinu buke, ali i poboljšati razinu cestovne sigurnosti na riječkom području.

“Uspjeli smo u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija zatvoriti financijsku konstrukciju za izgradnju ove uistinu važne prometnice koja ima golem značaj, ne samo za riječku luku i buduću Zagrebačku obalu, već i za sam grad budući će neke od glavnih riječkih prometnica biti spojene na državnu cestu D403”, rekao je nakon potpisivanja ministar Butković, zahvalivši se svima koji su doprinijeli pripremi projekta, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, a posebno Hrvatskim cestama koje su, kako je kazao ministar, još jednom pokazale da mogu voditi velike infrastrukturne projekte. Osvrćući se na na još neke važne projekte koji će također imati utjecaj na konkurentnost luke Rijeka ministar Butković najavio je da se uskoro kreće i s projektom  željezničke pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, ukupne vrijednosti 360 milijuna eura, koji je u međuvremenu dobio potvrdu JASPERS-a te će se i za njega skoro  potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Kako je najavljeno, nakon raspisivanja javnog natječaja, u 2019. godini bi trebala započeti gradnja nove riječke ceste koja će trajati tri godine. Riječ je o vrlo kompleksnoj izvedbi s obzirom da glavna trasa i spojne ceste prolaze kroz izgrađeno gradsko područje pa će, među ostalim, biti potrebno izgraditi desetak potpornih zidova duljine  1,4 km, tunel duljine 1,26 km i dva vijadukta.

Komentiraj